Projektek 5 leggyakoribb problémája

2014. 07. 17. | Fodor Andrea

Számos projektvezetőkkel folytatott PM+ program után eljutottunk oda, hoproblemsgy feldolgoztuk és csoportosítottuk a projektvezetők által leggyakrabban behozott témákat. A statisztikából kiderül, hogy egyes témakörök visszatérőek, szervezettől függetlenül gyakran jelentkeznek. Lássuk, mi az 5 leggyakrabban előforduló témakör!

Projekt támogatottság elvesztése

Szállítók és belső projektvezetők egyaránt küzdenek ezzel a problémával, meglepően gyakran. Azt mutatja, hogy számos projekt indul nagy erőkkel, aztán a projekt során kiderül, hogy az elérendő cél mégsem olyan fontos. A támogatottság a projekt legfontosabb sikertényezője. Támogatottság hiányában a projekt biztosan megbukik, de addig is blokkolja azokat az erőforrásokat, amiket fontosabb szervezeti célok megvalósítására lehetne fordítani.

Változásmenedzsment hiánya

Minden projekt változást idéz elő a szervezetben, kérdés, hogy mekkorát, és az érintettek milyen mértékben szokták meg a változást. Ezt minden projekt elején érdemes megvizsgálni. A helyzet figyelmen kívül hagyása, vagy nem megfelelő kezelése ellenállást és félelmet kelt a felhasználóban, ami megnehezíti az együttműködést.

Bizalomépítés, megtartás, visszanyerés

Sokan küzdenek azzal, hogy a projekt elején nincs idő felépíteni a bizalmat a projektvezető és a csapat között. Még többen viszont azzal, hogy a projekttel – vagy a szállítóval – szemben elveszett a bizalom. A bizalom visszanyerése nagyon nehéz és lassú folyamat, a bizalomvesztés jeleire már nagyon korán érdemes felfigyelni, és tenni ellene, amíg nem késő.

Leadership, PM hatalom és az eszköztár hiánya

Igen, a legtöbb szervezetben a projektvezető vezetői hatalma hiányzik. Eszközök nélkül, csak a személyiségével, a jó kommunikációval és az emberek belső mozgatórugóinak felismerésével tud eredményeket elérni. Ezzel a témával sokat foglalkoztunk már, de ebből is látszik, hogy az erre irányuló fejlesztés elengedhetetlen.

Projekt működési keretek hiánya

Nagyon sok projekt probléma arra vezethető vissza, hogy nem tiszta a projektben résztvevők szerepe, hatásköre, feladata. Ez egy részben a szervezet projekt kultúrájának hiányosságaira vezethető vissza: még fejlett projektkultúrával rendelkező cégeknél is jellemző, hogy bár a belső szabályzatokban lefektették a legfontosabb szereplők feladatait, felelősségi körét, hatáskörét, ennek kommunikációjára már nem fordítanak energiát, ezért ez a szervezetben nem tudatosul. Másrészről a jelenség projektvezetői hiányosságokra vezethető vissza, a projektvezető – sokszor az időnyomás miatt – nem tulajdonít ennek jelentőséget. A jelenség gyakori előfordulása viszont azt mutatja, hogy ez sokszor okoz problémát a projekt működésében.


 Ha munkája során Ön is szembesült már hasonló kihívásokkal, vagy más projektvezetői problémákra keresi a megoldásokat, jöjjön, és próbálja ki PM+ Programunkat!