Projektvezetők

project managerProjektvezetőnek lenni nehéz.

A projekttel, projektvezetővel szemben – gyakran ellentétes – elvárásokat támaszt a szponzor, a vezetőség, a projekt csapattagok, a projekt csapattagok szervezeti vezetői, multinacionális cégeknél sokszor még az anyacég különböző szakmai területei is. Emellett a projektvezető hatalma névleges, ereje szinte kizárólag az Őt támogató szponzor támogatásától függ. Úgy kell motiválnia a projekt csapatot, hogy tényleges munkáltatói jogkört nem gyakorol, eszközei nincsenek.

A projektvezetők esetén a vezetéshez szükséges készségek alkalmazása sok tekintetben eltér az általános vezetőkétől, azokat más szituációkban, másképp kell alkalmazniuk. A projektvezetőknek rendszeresen, gyorsan és rutinszerűen kell tudnia irányítani, csapatot építeni, motivációt fenntartani. Nem a saját érdekeit kell érvényesítenie, hanem különböző érdekeket kell összehangolnia. Mindezt általában formális szervezeti hatalom nélkül. Ezt csak akkor tudja kezelni, ha tudatosan törekszik rá, és kész eszköztárral rendelkezik a rendszeres helyzetek kezelésére.


Projektvezetőknek szóló fejlesztési programjaink speciálisan a projektvezetők mindennapi problémáira fókuszálnak, azokra adnak a gyakorlatban azonnal alkalmazható megoldásokat, eszközöket.


Kapcsolódó bejegyzések: