6+1 terület, amiben egy profi Business Analyst jeleskedik

2017. 07. 25. | Fodor Andrea

HA ÉRDEKEL A BUSINESS ANALYST PROGRAM, KATTINTS IDE!

Az üzleti elemzés legalább annyira  szemléletmód, mint  módszertan.  Nézzük sorban, miben segít a Business Analyst szemléletmód elsajátítása (és nem csak a projekteknél) :

  1. Hatékonyság: egy jó üzleti elemző minden feladatnál mérlegeli a szükséges energiaráfordítást és az elérhető előnyöket. Mennyi energiabefektetést igényel az adott cél elérése? Megéri?
  2. Problémák megközelítése: egy profi mindig a valódi problémán dolgozik. Tudja, hogy a tünetek kezelése nem vezet eredményre. Mindig mögé néz a problémáknak, tudatosan keresi a gyökérokokat, mérlegeli a probléma nagyságrendjét. Folyamatosan egyszerűsít, és megoldható méretűvé szedi szét a problémákat.
  3. Vezetői, üzleti gondolkodásmód: a jó elemző mindig a teljes cég egészében gondolkodik. Lehet, hogy egy adott feladat, igény rendkívül fontos az adott területen, de a valódi kérdés az, hogy a teljes cég szempontjából lehet-e több eredményt hozó feladatokra fordítani az erőforrásokat.
  4. Logikus gondolkodás: a profi Business Analyst abban jó, hogy villámgyorsan összegyűjti és feldolgozza azt az információhalmazt, ami az adott probléma megoldásához szükséges. Észreveszi a hiányosságokat és az ellentmondásokat. Meg tudja különböztetni a tényeket a feltételezésektől.
  5. Fókusztartás: a Business Analyst gondolkodásába beépül, hogy mindent validál, azaz mérlegeli, hogy amit teszünk, az valóban az eredeti célunkat szolgálja-e?
  6. Döntéshozatal: az üzleti elemző jól látja a szervezeti mozgatórugókat a döntési helyzetekben, és ennek megfelelően segíti a döntéshozatalt.

+1. Személyes hatékonyság – prioritások jobb kezelése: a fentiek természetesen nem csak a munkában mutatkoznak meg. Mióta tudatosan foglalkozom a Business Analyst szemlélettel, rengeteg időrabló, de a céljaim elérése szempontjából irreleváns tevékenységet hagytam abba, vagy szerveztem ki. Arra jöttem rá, hogy sok tevékenység valójában nem a céljaimat, hanem a saját személyes komfortérzetemet szolgálja. Tehát a hatékonyságnövekedés az élet minden területén jelentkezik.