Agilis projektmenedzsment – Mit jelent? Mik az előnyei és hátrányai?

Krisztina Szűrös

Agilis projektmenedzsment – mit jelent?

Az agilis projektmenedzsment kifejezés az utóbbi években egyre népszerűbb. A digitális átalakulás térnyerésével az agilis egy széles körben használt projektmenedzsment módszertanná vált, amely a változásokra való gyors és hatékony reagálásra összpontosít.

Arra a meggyőződésre épül, hogy a tervezéssel nem lehet minden jövőbeli eseményt megjósolni. Ezért a csapatoknak elég agilisnak kell lenniük ahhoz, hogy a körülmények változásával gyorsan alkalmazkodni tudjanak. A módszer rövid ciklusokat, a csapatok közötti gyakori kommunikációt és visszacsatolási hurkokat használ a fejlődés előmozdítására. Ez a megközelítés segít a csapatoknak abban, hogy gyorsan reagáljanak az ügyfelek igényeire, és a hagyományos projektmenedzsment-megközelítésekhez képest rövidebb időn belül magas minőségű termékeket (ügyfélértéket) nyújtsanak.

 

Az agilis projektmenedzsment előnyei

A módszertan alkalmazásának legnagyobb előnye a fokozott alkalmazkodóképesség és rugalmasság.

  • A csapatok gyorsan alkalmazkodhatnak az ügyfélkövetelmények vagy a piaci feltételek változásaihoz anélkül, hogy vissza kellene menniük és a nulláról kezdeniük a terveiket.
  • Az agilis módszerek jobb minőségellenőrzést is kínálnak, mivel lehetővé teszik a csapatok számára, hogy az érdekelt felektől érkező visszajelzések alapján folyamatosan javítsák munkájukat.
  • Az agilis projektmenedzsment általában a szállítási határidőket is csökkentik azáltal, hogy a feladatokat gyorsan elvégezhető kis részekre bontják.
  • További előny a csapatok közötti jobb kommunikáció és együttműködés. Az agilis módszerek arra ösztönzik a csapattagokat, hogy nyíltan osszák meg ötleteiket, így mindenki hatékonyan tud együttműködni a közös cél érdekében. Ez jobb döntéshozatalt és nagyobb hatékonyságot eredményez a célok elérésében.
  • Ezenkívül az agilis módszerek nagyobb átláthatóságot biztosítanak a projekt előrehaladásáról. Lehetővé teszi a vezetők vagy az érdekeltek számára, hogy nyomon kövessék az előrehaladást anélkül, hogy közvetlenül hozzáférnének a csapattagok munkafolyamataihoz vagy folyamataihoz.
  • Végül a módszer alkalmazása csökkenti a kockázatot, mivel kiküszöböli a fejlesztési ciklusok során felmerülő előre nem látható problémák vagy késedelmek miatti esetleges költségtúllépéseket.

Az agilis projektmenedzsment hátrányai

Számos előnye mellett az agilis projektmenedzsment használatának vannak hátrányai is. Ezeket érdemes figyelembe kell venni, amikor eldöntik megfelelő-e egy adott szervezet számára.

  • Az egyik lehetséges hátránya a rövid távú gondolkodás, ami miatt a csapatok kihagyhatják a hosszú távú siker lehetőségeit, mivel kizárólag a rövid távú nyereségek elérésére összpontosítanak egy adott fejlesztési cikluson belül.
  • Emellett egyes csapatok számára, akik nem ismerik a módszertant – vagy akiknek már vannak kialakult folyamataik – nehéz lehet a teljes átállás az agilis megközelítésre. A csapatoknak megfelelő képzési időre, valamint a felettesek megfelelő támogatására van szükségük ahhoz, hogy sikeresen és teljesen át tudjanak állni az agilis módszerekre.

A projektmenedzsmentben használt agilis módszerek típusai

Többféle módszereket használnak az agilis projektmenedzsment rendszer bevezetésekor. A legnépszerűbbek közé tartozik a Scrum módszertan , a Scaled Agile Framework (SAFe) , a Kanban módszertan és az Extreme Programming (XP) . Mindegyiknek megvannak a maga erősségei, de összességében a minőségi szoftver gyors és hatékony építésére összpontosítanak.  Eközben lehetővé teszik a csapattagok közötti gördülékeny kommunikációt az egyes iterációs ciklusok során.

Összefoglalva

Az agilis módszertan rendkívül előnyös lehet a legtöbb szervezetnek, mivel lehetővé teszi a nagyobb átláthatóságot, gyorsabb átfutási időket, a jobb minőségellenőrzést, a nagyobb költséghatékonyságot és hozhat fokozott munkahelyi elégedettséget.  Az átállás előtt azonban érdemes értékelni szervezeti felkészültséget, mérlegelni az előnyöket és hátrányokat és mindeképpen figyelembe kell venni a munkavállalók megfelelő képzését, hogy az átállás zökkenőmentes lehessen.

 

Ha gondolkozol céged agilis átállásán vedd igénybe módszertani tanácsadásunkat és kihelyezett képzéseinket!

Ha érdekel az agilis gondolkozás jelentkezz Agilis módszertani, vagy kibővített Scrum Master képzéseinkre.

Ha tovább olvasnál a témában ezek a blogcikkek segítenek:

Változtass okosan! – Az agilitás és a klasszikus projektmenedzsment összefonódása

Egy módszer mind felett – csodafegyver-e az agilitás?

Close

Iratkozz fel szakmai hírlevelünkre, és tarts lépést a fejlődéssel, újdonságokkal!


    A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező