Amikor a változás fáj: Hogyan alakítsuk át az ellenállást együttműködéssé az IT világában?

Projektcoach

 

TE hogyan reagálsz a változásra?

Az IT világában a technológia szinte napról napra változik, a változások nemcsak szükségesek, hanem elkerülhetetlenek. Mégis a zsigeri reakciónk gyakran az ellenállás, az újdonságok elutasítása, hiszen a változásnak óhatatlanul van egy ijesztő oldala.

Mi lenne, ha ezt ellenállást megfordíthatnánk? Ha együttműködéssel és tudatossággal jönnének a pozitív eredmények? Biztos, hogy nem áll a TE érdekedben a változás?
Ebben a blogcikkben a változásmenedzsment témakörét járjuk körül, mely hasznos mind munkahelyi, mind magánéleti kihívások kezelésére.

Az életben csak egy dolog állandó, és az nem más, mint a változás!

Mindannyiunk számára ismerős az érzés, amikor a kényelmes status quo vizén lágyan ringatózva megérezzük a változás hűs szelét. Ilyenkor általában két út közül választunk: vagy elfogadjuk, vagy ellenállunk.

A könnyebb út, hogy „úszunk az árral”, „jöjjön aminek jönnie kell” – és ezzel nincs is semmi baj! Sőt! Van, amikor ez a jó megoldás, például, ha árvíz tart felénk. De mi van akkor, ha a változás nem sürgős vagy fenyeget veszéllyel, hanem például egy munkahelyi átszervezés, vagy egy új rendszer bevezetése a tét? Ebben az esetben az ellenállás sokkal gyakoribb, mint gondolnánk. A változás és az újdonságok elutasítása zsigeri reakciónk. Vajon miért? Az emberi természet olyan, hogy megpróbálja fenntartani a stabilitást és a megszokott rendet. Amikor egy váratlan változás bekövetkezik, az agy gyorsan megpróbálja az egyensúlyt helyreállítani.

De mi legyen akkor, ha a változás amúgy az érdekünkben áll?

Nagy úr a megszokás tartja a mondás és valóban! Általában akkor is ellenállunk, ha amúgy látjuk és értjük, hogy hosszú távon valóban hasznos lenne az adott változás. Nézzünk egy példát:  Zsófit, a 100 fős IT-osztály vezetőjét, mindenki elismeri és kedveli. Ő az a fajta ember, aki nem hisz a „ha működik, ne bántsuk” filozófiában. Mindig keresi az újítás lehetőségét, mégis amikor bejelentették az osztályok átszervezését, még ő is megijedt. Szerencsére kért segítséget, így vátozáskezelésben gyakorlott kollégánk közreműködésével sikeresen zárult az átalakulás.

A változásra mindenki másképp reagál. Van, aki az új dolgoktól eleve fél, mások a változás bonyolultsága miatt aggódnak, és vannak, akik azért ellenkeznek, mert úgy érzik, megoldhatatlan.

Ahhoz, hogy a változásmenedzsment folyamatát segítse Zsófinak először a saját ellenállását kellett leküzdenie. Maga is meglepődött, mikor kollégánk segítségével kiderült, a változástól ő például a saját pozícióját érzi veszélyben, így vált tudat alatt ő maga is akadállyá.

Fontos szerepe van a hatékony kommunikációnak is, így csapatmegbeszéléseket szervezett, ahol nyíltan és őszintén megosztotta az átalakulás okait, és az abban rejlő lehetőségeket. Nem használt buzzword-öket, hanem világosan és érthetően közölte: „Ez nem csak egy új eszköz vagy metódus, hanem egy új lehetőség, hogy jobbak legyünk. Megértem, hogy a változás most fáj, de szükséges.” Kollégánk neki és a csapatnak is segített a folyamat során, hogy arra koncentráljon, mi lesz a jövőbeni nyereség, ne arra milyen a megdicsőült múlt.

A változásmenedzsment = tudatos lépések sora!

A kiváltó okok elemzése után, megfelelő folyamatokat, módszereket, eszközöket és technikákat alkalmazva segítünk a szervezetnek és az egyéneknek az alkalmazkodásban és a kitűzött célok elérésében.

Ezeket az elveket amúgy a magánéletben is meglepően sokszor alkalmazhatjuk. Például, ha szeretnénk a gyerekeinkkel kirándulni Playstation helyett, de ők ellenkeznek, meg kell találnunk azokat az ösztönzőket és motivációkat (például korlátlan palacsinta útközben), amelyek rávezetik őket az együttműködésre.

Fontos megjegyzeni, hogy a változásmenedzsment nem manipuláció, hanem egyfajta céltudatos megközelítés a kívánt eredmények eléréséért.. Rossz hír, hogy sajnos nincs egyetlen univerzális megoldás, amely minden helyzetben, mindenkinél, mindig működik. Minden helyzet más, és így más megközelítést igényel.

Jó hír, hogy a változáskezelés abszolút tanulható!

Változásmenedzsment tréningünk -Pékó Éva remek vezetésével- segít megérteni és kezelni adott helyzeteket, és olyan eszközöket és módszereket segít elsajátítani, amelyekkel hatékonyan kezelhető az ellenállást mind a munkahelyen, mind a mindennapi életben.

Ajánljuk mindenkinek, akinek szervezeti változásokkal, vagy projektek által előidézett változásokkal kell megküzdenie. Akik szeretnék megérteni a változással szembeni ellenállás természetét, és szeretnék azt konstruktív együttműködésbe fordítani a változásban érintettek részéről.

 

Érdekel a képzés >>>

 

 

Close

Iratkozz fel szakmai hírlevelünkre, és tarts lépést a fejlődéssel, újdonságokkal!


    A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező