Az üzleti elemzés főbb trendjei 2016-ban

Fodor Andrea

Az üzleti elemzés főbb trendjei, Napjainkban a business analyst szerep  korábbi leíró, végrehajtó tevékenység felől egyre inkább igazi üzleti értéket teremtő „change agent” szereppé formálódik. A cikk azt vizsgálja, hogy az üzleti elemzők milyen módon tudnak még jobban hozzájárulni az üzleti eredményekhez. És hogy ehhez milyen változásokra van szükség a BA szemléletben és módszerekben.


BA guideNapjainkban a BA szerep komoly paradigmaváltáson megy keresztül, és egyre távolabb kerül attól, aminek korábban sokan tartották: vagyis egy mechanikus, leíró munkának. Ebben a fejlődési folyamatban az üzleti elemzőknek egyre növekvő lehetősége van. Lehetőségük van arra, hogy hozzájáruljanak szervezetük folyamataihoz és igazi üzleti értéket szolgáltassanak számára. A BA átfogó és széles perspektívája segít annak meghatározásában, hogy a vállalat mennyire felel meg az ügyfelek igényeinek. És hogy mit tehet annak érdekében, hogy ezeknek még jobban megfeleljen.

Joseph R. Czarnecki cikke azt vizsgálja meg, hogy az üzleti elemzők milyen módon tudnak még jobban hozzájárulni az üzleti eredményekhez. Kiderül az is, hogy ehhez milyen változásokra van szükség a BA szemléletben és módszerekben. A várható trendek visszatérő közös pontja a leíró. Végrehajtó szerepkörtől a változások előmozdítóját jelentő, a kommunikációra és az együttműködésre fókuszáló szerep felé való eltolódás.

Főbb trendek
 1. A BA szerep a dokumentálástól egyre inkább a kommunikáció felé tolódik el. (az igények mechanikus leírása helyett egyre inkább előtérbe kerül a közös gondolkodás és együttműködés)
 2. A követelményspecifikáció, mint dokumentum egyre jobban háttérbe szorul. (hosszú szöveges dokumentumok helyett egyre nagyobb szerepet kapnak a vizuális modellek, online tárhelyek, valós idejű közös munkát támogató eszközök, stb.)
 3. A szervezeti agilitás növelése érdekében egyre professzionálisabb BA megközelítésre van szükség. (nagyobb szerepet kapnak a kommunikáció és az elemzés javítását lehetővé tevő eszközök, mint pl. a use-case diagrammok, workflow modellek, döntési táblák, stb.)
 4. Egyre jobb minőségű business case-ekre van szükség azért, hogy valóban azok a projektek induljanak csak el, amik sikerhez vezetnek. (elfogult, pontatlan, felületes business casek alapján nem lehet jó döntéseket hozni)
 5. Egyre nagyobb fókusz az üzleti előnyökön, és kevesebb a projekt-tevékenységeken. (a projekt-siker háromszögben a minőség várhatóan egyre nagyobb fókuszt kap a költségekhez és a határidőhöz képest)
 6. Az üzleti elemzés egyre kevésbé csak a szoftverről szól, hanem a TELJES megoldásról. (a szoftveren kívül az üzleti összefüggések, az emberek, a folyamatok és a szabályok, valamint ezek kapcsolódásai, összefüggései és kölcsönhatásai együtt adják a megoldás „teljességét”)
 7. A business analysis egyre inkább hozzájárul ahhoz, hogy az IT befektetések minél jobb eredményeket hozzanak. ( a business analysis segíthet annak eldöntésében, hogy egyes IT megoldások megfelelnek-e az igényeknek. illetve hogy a teljes megfelelést a szoftver testreszabásával vagy épp a folyamatok átalakításával érdemes elérni)
 8. Egyre több üzleti elemzés, de mégis kevesebb üzleti elemző. (a BA módszereket és eszközöket egyre többen alkalmazzák, de közülük lehet, hogy kevesebben rendelkeznek „business analyst” pozícióval – lesz viszont sok „process analyst”, „knowledge engineer”, „project director”, „client service director” vagy „client relationship manager”)
 9. Várhatóan sokan még mindig a régi üzleti elemzési módszerekre számítanak. (a szervezetek egyes részlegei, illetve más szakmák képviselői lehet, hogy nem lesznek tisztában a BA szakma fejlődésével, és a kölcsönös kommunikáció és együttműködés helyett továbbra is szöveges dokumentumok leszállítására számítanak)
 10. Továbbra sem lehet arra számítani, hogy a BA előre megkaphatja az összes követelményt. (a statisztikák szerint a jóváhagyott követelmények 45%-a soha nem kerül használatra – az üzleti elemzőknek érdemes tehát inkább olyan módszerekre és eszközökre támaszkodniuk, amik lehetővé teszik a követelmények későbbi felmerülését illetve azok folyamatos alakulását, fejlődését is)

Ha üzleti elemzőként szeretne jobban megfelelni az elvárásoknak, szakmailag fejlődni, szemléletét tágítani, új módszereket és eszközöket megismerni, akkor jelentkezzen legközelebbi BA képzésünkre!


Az eredeti cikk itt található.

Close

Iratkozz fel szakmai hírlevelünkre, és tarts lépést a fejlődéssel, újdonságokkal!


  A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező