Business Analyst minősítés: belevágjak vagy ne?

Fodor Andrea

Sokszor és sokan kérdeztétek tőlünk, hogy érdemes-e belevágni egy business analyst minősítés megszerzésébe, megéri-e az erőfeszítés, és mi lesz vajon az egésznek utána a kézzelfogható haszna.

Ezért mai bejegyzésünkben összeszedtük, hogy mi miben látjuk a BA minősítés megszerzésének előnyeit.

Te hogy látod kérdést? Tervezed a közeljövőben BA minősítés megszerzését? Csatlakozz Linkedin csoportunkhoz, és mondd el ott a véleményed!

Várható előnyök a karrieredben

Statisztikák bizonyítják, hogy a minősítéssel rendelkező szakemberek általában magasabb fizetésért dolgoznak, mint a minősítéssel nem rendelkező hasonló társaik.

Egy szakmai minősítés megszerzése mindenképp előnyt jelent a munkarőpiacon. Bár a munkaadók nem a „papír”, hanem általában a tapasztalatok, tényleges gyakorlati tudás és az attitűd alapján döntenek, a fenti kvalitások terén két azonos jelölt között azonban már jelentősége lehet a megszerzett minősítéseknek.

Különösen igaz ez olyan cégeknél (pl. tanácsadók), amelyek a te munkaerődet, tudásodat adják el ügyfeleiknek. Ebben az esetben az ügyfelek szemében igenis számítanak a minősítések, azt sokszor a szaktudás garanciájának tekintik, így a tanácsadó cégek is sokszor előnyben részesítik a certifikációval rendelkező jelölteket kiválasztáskor.

A minősítéssel, sőt minősítésekkel rendelkező szakemberekről mindenképp a folyamatosan tanuló, fejlődni akaró munkavállaló képe alakul ki a munkaadókban.

Ugyanakkor a minősítés megszerzése céltudatosságodat, elkötelezettségedet és szorgalmadat is bizonyítja, mely tulajdonságokat a munkaadók legtöbbször szintén nagyra értékelnek.

És végül, ha szereted a változatosságot a munkádban, szintén megfontolandó, hogy a komplexebb és egyben érdekesebb, változatosabb projektek sokkal nagyobb eséllyel kerülnek a minősített business analyst-ekhez. Míg az unalmasabb rutinfeladatok nagyobb eséllyel landolhatnak a minősítést még nem szerzett kollégáknál.

Személyes kompetenciák növelése, magasabb szintű szakmai ismeretek

A vizsgára való felkészülés, a vele járó tanulás még a tapasztalt BA-knak is nyújt új ismereteket. Tágítja látókörüket, illetve rendszerezi az eddig – többnyire – tapasztalati úton megszerzett szaktudásukat.

Olyan egységes és általánosan alkalmazható BA ismereteket és legjobb gyakorlatokat nyújt, amik túlmutatnak a saját munkahelyünk (sokszor egyedi) BA folyamatain és módszerein, valamint eddig megszerzett tapasztalatainkon.

Míg az alkalmazott BA nyelvezet (definíciók, kifejezések, rövidítések) szervezetenként nagyon eltérő lehet, addig a minősítés megszerzése kikényszeríti az egységes, „hivatalos” BA szaknyelv elsajátítását, mely tudás utána viszont már bármely környezetben alkalmazható.

Segít a saját hiányosságaink felismerésében, és annak tudatosításában, hogy milyen területeken kell még fejlődnünk ahhoz, hogy igazán jó BA-vá váljunk.

Segít felmérni tudásunkat, elhelyezni magunkat a „BA térképen”, ezáltal pl. egy új munkahelyre való jelentkezéskor jobban meg fogjuk tudni ítélni, hogy megfelelünk-e a feltételeknek, alkalmasak vagyunk-e a feladatra.

A minősítés megszerzésének és későbbi megújításának folyamata biztosítja azt, hogy a munkádban is folyamatosan fejlődj, alkalmazd az új ismereteket.

Mindezek mellett a vizsga sikeres letétele nemcsak jóleső elégedettséggel tölt el („letettem valamit az asztalra”), hanem növeli magabiztosságunkat is.

Ha esetleg már BA vezetőként dolgozol, a minősítés megszerzése során elsajátított, rendszerezett ismeretek segítenek. Jobban felmérd a beosztottaid erősségeit illetve BA szakmai hiányosságait, fejlesztendő területeit. Mindemellett jobb mentorrá is válhatsz, hiszen a saját tapasztalataidat innentől kezdve az iparági sztenderdekkel és legjobb gyakorlatokkal kombinálva tudod megismertetni mentoráltjaiddal.

Ha a fentiekkel sikerült kedvet csinálni a minősítés megszerzéséhez, akkor érdemes követni minket. Cikksorozatunk következő részében áttekintjük a szóba jöhető Business Analyst minősítéseket. Segítünk eligazodni közöttük, és végignézzük azt, hogy melyiknél milyen feltételeknek kell megfelelni, illetve melyiknek mik az előnyei és hátrányai.

Business Analyst minősítés, Te is előnyösnek gondolod? Esetleg már tervezed is a megszerzését? Vagy más a véleményed? Várunk Linkedin csoportunkba, mondd el ott!

BUSINESS ANALYST KARRIER – KEREKASZTAL BESZÉLGETÉS

Close

Iratkozz fel szakmai hírlevelünkre, és tarts lépést a fejlődéssel, újdonságokkal!


    A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező