Business Analyst minősítések – Melyiket válasszam?

2017. 07. 22. | Fodor Andrea

Business Analyst minősítések – Melyiket válasszam?

Magyarországon a három legismertebb BA minősítés az IIBA-CCBA, az IIBA-CBAP, és a PMI-PBA. Olvasóink közül sokan hezitálnak, hogy vajon melyik vizsgát lenne érdemes letenni. Mi egyértelműen a PMI-PBA mellé tesszük le a voksunkat. Hogy miért? Cikkünkből kiderül!

Ráadásul jó hírünk van, mert októbertől már a vizsgafelkészítő képzés is elérhető, hazánkban elsőként nálunk.Nemcsak az üzleti elemzők, de a projektvezetők, és egyéb kapcsolódó területeken dolgozók közül is egyre többen fontolgatják valamilyen BA minősítés megszerzését. Cikkünkben azt vizsgáljuk, hogy a Magyarországon legismertebb BA vizsgák (az IIBA-CCBA, az IIBA-CBAP és a PMI-PBA) közül, melyikhez milyen feltételeknek kell megfelelni, illetve melyik kinek lehet a leghasznosabb.

PMI-PBA

Ez egy haladó minősítés, azonban az IIBA-CBAP által elvártnál már jóval kevesebb BA munkatapasztalattal is megszerezhető. Mivel a PMI a kibocsájtója, sokkal inkább projekt-fókuszú, mint az egyéb minősítések. (Ezért is szükséges hozzá viszont projektekben szerzett tapasztalattal is rendelkezni.) Nagy hangsúlyt fektet a BA a projektekben betöltött szerepének a megértésére, és a többi projektszereplővel való együttműködés elsajátítására. Ezért nemcsak a BA-k számára hasznos, hanem a velük együttműködő egyéb projektszereplőknek is. Különösen jól tudják hasznosítani azok a projektvezetők, akik alkalmanként BA feladatokat is el kell lássanak projektjeikben, de a business ownerek és a tanácsadók is. Jó kiegészítője lehet ez a minősítés a PMP-nek is, a PMI tagok pedig kedvezményt kapnak a vizsgadíjból. Épp ezért – bár csak 2014-ben indult – nagyon gyorsan nagy népszerűséget és elismertséget szerzett ez a minősítés a piacon.

A vizsgára való felkészülés alapja a PMI „Business Analysis for Practitioners: A Practice Guide” c. kiadványa, mely a BA munka módszertanát és eszközeit a BA munkafolyamat mentén végighaladva, a projektek kontextusába helyezve mutatja be, világos, logikus, könnyen tanulható struktúrában.

Mindenképp ezt a képzést ajánljuk azoknak, akik inkább folyamatszemléletűek illetve –gondolkodásúak, könnyebben tudnak egy folyamatot végigkövetve tanulni. Nemcsak az üzleti elemzők, hanem a projektvezetők, business ownerek, valamint tanácsadók számára is hasznos. PMI tagoknak és PMP minősítéssel már rendelkező kollégáknak pedig mindenképp ez a jó választás.

Sőt, ehhez a minősítéshez vizsgafelkészítő képzés is indul nálunk októberben, melyre szeretettel várjuk az érdeklődőket!

IIBA-CCBA

Mivel ez egy alapfokú vizsga, hasznos lehet azoknak a junior kollégáknak, akik még nem rendelkeznek a magasabb szintű minősítésékhez szükséges elvárt munkatapasztalattal, de mégis szeretnének vizsgát tenni, különösen akkor, ha csak középfokú végzettséggel rendelkeznek. Felsőfokú végzettségű junior üzleti elemzőknek viszont érdemes a PMI-PBA vizsgát megfontolni, amihez nem kell sokkal több ledolgozott BA munkaóra (ld. a lenti összehasonlító táblázatban), de magasabb szintű minősítést ad.

Ez a minősítés is a háromévenkénti megújítást igényel, és a vizsgadíjak is hasonlóak a felsőbb szintű minősítésekhez.

Ezt jó szívvel csak azoknak a türelmetlen fiatal kollégáknak ajánljuk, akik mindenképp minél hamarabb minősítést akarnak szerezni, és nem bánják, hogy ha 1-2 éven belül – amikor majd magasabb minősítést szeretnének – újra le kell ülniük tanulni, és újra ki kell fizetniük a vizsgadíjakat.

IIBA-CBAP

Ez már haladó szintű minősítés, ami mindenképp hasznos a tapasztalt BA-knak. Ennek megfelelően viszont kiemelkedően sok ledolgozott BA munkaórára van szükség a minősítés megszerzéséhez, ami sokak számára kizáró tényező lehet. A vizsgadíj nagyságrendileg megegyezik a PMI-PBA díjával, azoknak viszont, akik már tagjai az IIBA-nak kedvezményt adnak, így számukra ez a minősítés kedvező lehet.

Hátránya viszont, hogy a BABOK megközelítése és struktúrája nehezebben átlátható, nehezebben tanulható, mint a PMI Practice Guide.

Azoknak, akiket nem zavar az, hogy a BA szakmai ismereteket nem a BA munkafolyamat mentén végighaladva, hanem tudásterületenként mutatja be a BABOK, és mindezt ráadásul jóval szárazabban, mint a Practice Guide, ez egy kimondottan nagy presztízsű (már 2006 óta létező) minősítés. IIBA tagoknak esetleg érdemes ezt megfontolniuk a vizsgadíjakban érvényesíthető kedvezmény miatt. Tekintve azonban, hogy a vizsgára egyelőre csak egyénileg tudnak felkészülni, még nekik is érdemes a PMI-PBA-n elgondolkodniuk, amire már elérhető a vizsgafelkészítő képzés hazánkban is.

További információk a döntéshez
Minősítési szint
IIBA-CCBA (Certification of Competency in Business Analysis) alapfokú minősítés
IIBA-CBAP (Certified Business Analysis Professional) haladó minősítés
PMI-PBA (Professional in Business Analysis) haladó minősítés
Követelmények
  BA munkatapasztalat Ebből speciális munkatapasztalat Elvárt BA képzési órák
IIBA-CCBA 3750 BA munkaóra (az elmúlt 7 évben) 500 munkaóra a 6 BABOK tudásterületből 4-ben, vagy 900 munkaóra a 6 tudásterületből 2-ben 21 óra
IIBA-CBAP 7500 BA munkaóra (az elmúlt 10 évben) 900 munkaóra a 6 BABOK tudásterületből 4-ben 35 óra
PMI-PBA 4500 BA munkaóra* (az elmúlt 8 évben) 2000 projekteken szerzett munkaóra 35 óra

*Felsőfokú végzettség esetén. Középfokú végzettséggel rendelkezőknek: 7500 BA munkaóra.

Vizsgadíjak
Vizsgadíj Pótvizsga díja
Tagok számára Nem tagoknak Tagok számára Nem tagoknak
IIBA-CCBA 450 USD 575 USD 250 USD 375 USD
IIBA-CBAP 450 USD 575 USD 250 USD 375 USD
PMI-PBA 405 USD 555 USD 275 USD 375 USD
Minősítés érvényessége (megújítás)
Érvényesség Megújításhoz szükséges tréning kontakt óra Megújítás díja
Tagok számára Nem tagoknak
IIBA-CCBA 3 év 60 CDU 85 USD 120 USD
IIBA-CBAP 3 év 60 CDU 85 USD 120 USD
PMI-PBA 3 év 60 PDU 60 USD 150 USD

Linkedin oldalunk

Close

Iratkozz fel szakmai hírlevelünkre, és tarts lépést a fejlődéssel, újdonságokkal!


    A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező