Change management, avagy változáskezelés fogalma, lépései, előnyei

Projektcoach

Mit jelent a change management?

Gyorsan és nagyot változó világban élünk, mely a cégektől soha nem látott alkalmazkodást kíván. A change management (változásmenedzsment, változáskezelés) olyan tudatos lépések sora, mely a kiváltó okok elemzése után megfelelő folyamatok, módszerek, eszközök és technikák alkalmazásával segíti a szervezetet és az egyéneket az alkalmazkodásban és az elérendő stratégiai célok megvalósulásában.
„There is nothing so stable as change.”, avagy az életben semmi sem annyira állandó, mint a változás énekelte Bob Dylan, és milyen igaza van! Akkor miért olyan nehéz a változások kezelése? Többek között erre a kérdésre is választ kapunk Pékó Évától a Change management – hatékony változáskezelés tréningünkön.

 

Mi a változásmenedzsment célja?

A cél egy olyan stratégia létrehozása, amely meghatározza a végrehajtandó változásokat, és biztosítja a sikeres végrehajtáshoz szükséges támogatást, hogy minden érintett – a vezetőktől az alkalmazottakig – egyetértve a végrehajtandó változtatásokkal együtt dolgozzon a közös cél érdekében.

A változáskezelés lépései

A változások sikeres bevezetésének folyamata általában öt lépésből áll:

 • A jelen körülmények felmérése. azon területek beazonosítása, ahol javításra van szükség, vagy az erőforrások elosztása tovább optimalizálható
 • Célok meghatározása és terv készítése, avagy milyen lépéseket kell tenni a változásokért
 • A változások végrehajtása, ezen nincs mit magyarázni, csinálni kell ?
 • Az előrehaladás nyomon követése
 • Az eredmények értékelése

Ezek a lépések olyan keretet biztosítanak, amelyen belül a szervezetek hatékonyan vezethetnek be változtatásokat anélkül, hogy túlságosan megzavarnák a működést, vagy hogy az alkalmazottak ellenállásába ütköznének, akik esetleg nem értik, hogy bizonyos változtatásokra miért kerül egyáltalán sor.

A változásmenedzsment előnyei

 • segíti a szervezeteket abban, hogy versenyképesek maradjanak a változó környezetben
 • nő a hatékonyság a jobb folyamatoknak köszönhetően
 • nő a munkavállalók motivációja és elégedettsége a döntéshozatalhoz és a sikerhez való érdemi hozzájárulástól
 • a jobb kommunikációból fakadóan nő a termelékenység stb.

A change management tanulható?

Igen! A változásmenedzsment képzésen résztvevők megismernek egy átfogó változáskezelési modellt, amely segítségével könnyen eligazodhatnak abban, hogy a változás egyes szakaszaiban melyik eszközre van szükség. Konkrét esettanulmány kidolgozása során tapasztalatot szereznek a hasonló helyzetek megelőzésében, feloldásában.

Ajánljuk mindenkinek, akinek szervezeti változásokkal, vagy projektek által előidézett változásokkal kell megküzdenie. Akik szeretnék megérteni a változással szembeni ellenállás természetét, és szeretnék azt konstruktív együttműködésbe fordítani a változásban érintettek részéről.

Tudj meg többet a változásmenedzsment képzésről! >>>

 

Close

Iratkozz fel szakmai hírlevelünkre, és tarts lépést a fejlődéssel, újdonságokkal!


  A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező