Interjú a legfrissebb PMI-PBA-val

2019. 09. 09. | Gintl-Reszegi Mária

„Számomra a legnagyobb felismerés, hogy a Business Analyst munka tervezésnek mekkora ereje van. A PMI-PBA előtt soha nem készítettem, és most realizálódott, hogy óriási hozzáadott értéke van. Ha már ott tisztázni tudod az üzlettel az együttműködés részleteit, okait, és céljait, ezután az üzlet már sokkal jobban magáénak érzi a feladatot, sokkal szívesebben teszi bele az energiát.”

pmi-pba

Idén nyáron Taletovics-Bagi Renátával növekedett a PMI-PBA vizsgázottjaink népes tábora, akinek ezúton is gratulálunk. Az üzleti elemzés jelenlegi legmagasabb szintű nemzetközi minősítésének megszerzését követően beszélgettem vele. »Érdekel a PMI-PBA vizsgafelkészítés

A gondolatok, amelyeket megosztott pmi-pba -ról jól mutatják, hogy az üzleti elemző (is) a saját karrierjének a kovácsa.

 

 

 

 

 • Milyen érzés volt neked ezt a pmi-pba vizsgát végigcsinálni, megcsinálni?

 • Az egy dolog, hogy mekkora hozzáadott értéke van ennek a tudásnak, de a vizsga is óriási sikerélmény. Kellett rá rengeteget készülni, de amikor megláttam az eredményt, akkor a könnyem is kicsordult.

 

 • A munkahelyeden a kollégák mit szólnak hozzá?

 • Akik voltak már Üzleti elemzés alapkurzuson, kérték, hogy küldjek mintakérdéseket nekik, mert nagyon érdekli őket. A főnököm is büszke rá, hogy ezt elvégeztem, és hogy van egy olyan üzleti elemző a csapatban, aki ezt ilyen szinten megtanulta és a nemzetközi üzleti elemzés standardokat képviseli.

 

 • Szakmailag milyen fejlődést észlelsz a saját munkádban?

 • Sokkal tudatosabb vagyok. Nagyon sok mindent eddig is csináltam, csak nem tudtam, hogy miért és hogy hívják. Nyilván jobban átgondolt és validált, verifikált 😊 munkákat rakok le, ami nem volt eddig ennyire jellemző.

 

 • Ez a saját és projekt sikerét is előrelendíti?

 • Üzleti területről és projektvezetőktől is sok pozitív visszajelzést kapok, hogy tetszik nekik a munkamódszerem, értik, tudják, hogy mit miért csinálunk, magukénak érzik. Az „RTM”-et (Requirement Traceability Matrix) például a projektvezetőim nagyra értékelik, mert könnyen átlátják, jól érthető, amit közölni akarok. Napi szinten használják mások is az általam létrehozott struktúrát.

Az üzlet főleg a „use case”-ekkel barátkozott meg nagyon hamar. Mi software-t használunk a „use case”-ek ábrázolására és a követelmények rögzítésére, és abból generáljuk az üzlet által validálható követelményspecifikációt. Nagyon könnyen megértették az összefüggést, hogy miért ott vannak a „bogyókák”, és hogy miért vannak azok összekötve. Nagyon szeretik, hogy le lehet szűrni, hogy ki mit csinál.

 

 • Ezt a működést elvárják már a többi Business Analyst-tól is, kvázi egyfajta kulturális váltás is történt?

 • Van olyan projektvezető, aki hozzám fordult, hogy a projektjében résztvevő Business Analyst-nek segítsek a hasonló minőség elérésében munkája során. Az üzleti területek inkább élvezik és értékelik, hogy ezt a minőséget kapják. A Business Analyst kollégákban is megfogalmazódott az igény, mert ennek látják az értelmét és a hasznát.

 

 • Sokan használnak „use case”-t, sokan tudnak excelt használni a Business Analyst munka során. Akkor szerinted mégis mi az a többlet, amely adja ezt az üzlet általi megértést és a sikert?

 • Számomra a legnagyobb felismerés, hogy a Business Analyst munka tervezésnek mekkora ereje van. A PMI-PBA előtt soha nem készítettem, és most realizálódott, hogy óriási hozzáadott értéke van. Ha már ott tisztázni tudod az üzlettel az együttműködés részleteit, okait, és céljait, ezután az üzlet már sokkal jobban magáénak érzi a feladatot, sokkal szívesebben teszi bele az energiát.

 

 • Ezek szerint a Business Analyst tervezés az egyik, amelyet eszközként beépítettél a munkádba. Van még más eszköz?

 • Ilyen még az „RTM” (Requrement Traceability Martix), illetve van még egy „stakeholder viewpoint”. Ezt szoktam a magasszintű áttekintés során használni, még mielőtt elkezdenék „use case”-t vagy más követelménymodelleket felrajzolni. Ezekben a business és stakeholder követelmények jelennek meg és ehhez szoktam visszakapcsolni, hogy a hozott megoldás valóban illeszkedik a stakeholderek elképzeléseihez.

 

 • Mikor és mitől mozdult el a gondolkodásod a korábbi rendszer fókuszú követelmény kezelésedtől az üzleti fókusz felé?

 • Talán a követelménymodellezés rutinja hozta meg számomra ezt a változást. Itt gondolok arra, hogy elkezdtem a követelménygyűjtés és elemzés során nem a hogyan, hanem a miértre vonatkozó kérdéseket feltenni.

 

 • Üzleti oldalról elfogadták, hogy nem ők a konkrétumok megmondói?

 • Amikor elkezdtem olyan üzleti területekkel dolgozni, akik még nem ilyen gondolatmenet szerint dolgoztak, akkor ebbe bele-bele álltak és voltak feszültségek. Mikor a sok miért-et követően rájöttek, hogy igazából ők sem tudják, hogy nekik az adott követelmény miért jó és miért kell, akkor engedték ezt a gondolkodásmódot. Rájöttek, hogy én nem azért vagyok ott, hogy belekössek mindenbe, hanem azért, hogy olyan megoldást szállítsunk, amelyet ők valóban akarnak használni. Sajnos nálunk is vannak olyan fejlesztések, amelyeket lefejlesztenek, letesztelnek és az üzlet rájön, hogy ettől nekik nem lett jobb.

Nem szeretném, ha feleslegesen dolgoznánk, épp ezért célom, hogy értéke legyen az általunk szállított munkának. Ilyen szempontból elég határozottan tudok az üzlettel kommunikálni, hogy jó minőségű követelményeket hozzunk létre.

 

 • Kell-e a Business Analyst tervezés átbeszélésekor tisztázni, hogy neked mi a szereped?

 • Igazából a Business Analyst tervezésben ezt nem rögzítjük kifejezetten. A kick-off meetingeken szoktuk ezt érinteni szóban a tervezéshez kapcsolódóan, amikor véglegesítjük az együttműködés pontjait, hogy én mit tudok adni, milyen feladatokat fogok elvégezni, és mit várok el az üzlettől, hol kell nekik inputot és outputot szolgáltatni.

Szoktunk egy meetinget tartani, ahol ezt a közös munkát végigbeszéljük, megmutatom, hogy milyen ábrákat fogok készíteni, lehet kérdezni és a végére tisztázunk minden kérdést. Itt tisztázni szoktam még velük, hogy minden tudás náluk van. Szakmailag én nem fogok hozzátenni. Én abban segítek, hogy el tudják úgy mondani, hogy az a legértékesebb legyen.

 

 • Vizsgafelkészülésről is beszéljünk kicsit. Mennyit kellett készülnöd?

 • Hajnalonként szántam rá időt. Körülbelül két hónapig minden nap 20 percet foglalkoztam vele.

 

 • Milyen segítséget használtál fel a készüléshez?

 • A vizsgafelkészítő tréning és az ott kapott handoutok megadták az alap áttekintést és megértést. A további készüléshez a tesztbank és a két PMI könyv elegendő volt számomra a sikeres vizsgához. Teszt kitöltését követően helyes válasz esetén örültem, helytelen válasz esetén utánanéztem a tréninganyagban és a két könyvben, majd mentem tovább. A könyvekből mindig csak azt a részt olvastam, ami érintett volt egy tesztfeladat során, ez volt a stratégia. 200 kérdést csak az utolsó két hétvégén csináltam meg 2-szer vagy 3-szor.

 

 • Milyen segítséget adott neked a tréninganyag?

 • Egyrészt az áttekintést és megértést. Másrészt vannak olyan áttekintő, összefüggésre rávilágító elemei, amelyek segítették a rögzítést. A nyomtatott eszköztár részét a mai napig használom a munkám során is. Előveszem, fellapozom. Mindig megakad valamin a szemem.

 

 • Milyen volt a vizsga?

 • Nagyon szigorúak voltak az előkészületek. Aláírás, “motozás”, bezárt szekrény, 8 kamera figyelt. Nem volt még ilyenben részem. 😊 A vizsgával kapcsolatban az volt a meglepő, hogy egyáltalán nem maradt időm a végére. A gyakorlás során a 200 kérdés végén is maradt még kb. 20 percem, de itt nem. A megjelölt kérdéseimen sem tudtam a végén újra végigmenni.

 

 • Mi okozhatta ezt?

 • Talán az, hogy kicsit más volt a nyelvezete… A szakmai angolom nagyon sokat fejlődött a felkészülés során, ezért nekem a könyv és a tesztbank nyelvezete volt ismert. Akik már gyakorlott angollal kezdenek a felkészüléshez, nekik ez valószínűleg nem okoz problémát. A vizsgán a kérdések és a válaszok is könnyebbek érzésem szerint, tőlem a nyelvezet vett el több erőforrást.

 

 • Nézzünk néhány gyors kérdést! 1-10-ig vagy 3 szóban válaszolj kérlek, hogy hogyan változtak a vizsga által! 

Tudatosság a BA munkában. 4 volt és 8 lett.
Új ismeretek szerzése 7
Magabiztosságod a munkában 3-4 volt és 9 lett
Szakmai angol 3-ról 7-re változott
Mások szakmai tisztelete, megbecsülése feléd 5-ről 7-re. Valószínnűleg ez az önbizalommal függ össze, ami egyértelműen fejlődött a felkészülés és a sikeres vizsga következtében.
Saját büszkeséged 9, mert a 10 olyan, mintha beképzelt lennék 😊
Felkészülés nehézsége

 

Nagyon jók az eszközök hozzá, ezért annak nem szakmai, hanem az idő volt a nehézsége
Vizsga nehézsége 10-est vártam és 8-as lett

 

 • Záró gondolatként mit fogalmaznál meg?

 • Az önbizalom a lényeg. Ezt a Business Analyst tudást fel tudod szedni máshogyan is, de ha már papírod van róla, akkor az önbizalom egyértelműen növekszik. Addig is lehet, hogy tisztában vagy a tudásoddal, de a többi ember felé a vizsgát követően jobban tudod mindezt kommunikálni.
 • “Köszönöm a beszélgetést és további sikereket, kitartást kívánok!”

Gintl-Reszegi Mária, PMI-PBA

Tanácsadó, tréner

Projektcoach Consulting Kft.

 Linkedin oldalunk

Close

Iratkozz fel szakmai hírlevelünkre, és tarts lépést a fejlődéssel, újdonságokkal!


  A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező