Agile Business Analyst: kell-e még Üzleti elemző az Agilis világban?

Czégel Kálmán

Agile Business Analyst – vajon ez egy szükséges szerepkör?

Egyre gyorsabban gyorsuló világban élünk. Tucatjával tudnánk felsorolni azokat az eszközöket, melyeket világmegváltónak gondoltunk megjelenésekor és mára már alig emlékszünk rájuk. (Kinek van ma már duplakazettás, gyorsmásolós magnója?)

A Dell Technologies kutatása alapján[1] a mai általános iskolások 85%-a olyan foglalkozást fog űzni 2030-ban, melyek ma még nem léteznek.

Egy ilyen szerepkör napjainkban az üzleti elemzés. Az IIBA (International Institute of Business Analysis) szervezetet 2003-ban alapították. A PMI (Project Management Institute) 2014-óta foglalkozik PMI-PBA (Professional in Business Analysis) képzéssel. Igazából az erre a szerepkörre való igény is csak 80-as években jelenet meg, amikor tömegesen kezdtek elterjedni a különböző üzleti alkalmazások. Szóval szinte még gyerekkorát éli és mégis felmerül a kérdés, hogy a mai, Agilis, önszerveződő szervezetek idejét élő világban szükség van-e erre szerepkörre?

Az üzleti elemzés nem csupán egy szakma. Az üzleti elemzés egy gondolkodásmód, készségek és professzionálisan használt eszközök halmaza, ami segít megérteni az üzleti igényt és egy olyan absztrakt gondolkodásmód, mely képes az igényeket a lehetőségek mentén átfordítani megoldásba. Legyen ez a megoldás akár egy új funkció egy IT alkalmazásban vagy üzleti folyamat változtatása.

 

Mindez a mai, Agilis világban:

Product Owner:

Leggyakrabban az üzleti elemzői szerepkör betöltője a PO (Product Owner). Mivel ő felel a termék értékének maximalizálásáért, ő tartja a kapcsolatot a termék ügyfeleivel ő az, aki képes megérteni és a megvalósító csapat felé átfordítani az üzleti igényeket.

 

Üzleti elemző az Agilis csapaton belül:

Ebben az esetben az üzleti elemző az Agilis csapat része (agile business analyst). A termékhez kapcsolódón végez elemzési feladatokat a PO irányítása alatt. Nagyobb termék esetén specializálódhat egy funkcióra vagy funkció halmazra (Feature Owner). A termék vagy egy funkció halmaz szakértője.

 

Üzleti elemző az Agilis csapaton kívül:

Ebben az esetben az üzleti elemző jellemzően egy vízesés vagy iteratív projekt tagja. Egy vagy több érintett fejlesztői csapat agilis fejlesztési módszertan szerint dolgozik. A projekt szempontjából az üzleti elemző a klasszikus üzleti elemző  feladatokat látja el, és az ott meghatározott leszállítandókat szállítja le.

Az agilis csapat szempontjából az üzleti elemző az üzleti stakeholder feladatát látja el.

Üzleti elemző felelőssége, hogy az elkészült story-k „lefedjék” az üzleti igényt, teljesüljön a projektben kitűzött üzleti cél.

 

Jellemző feladat megosztás üzleti elemző (BA) és PO között:

No és hogyan lesz a jövőben?

Nem tudom.

Abban azonban biztos vagyok, hogy amíg lesznek üzleti alkalmazások, lesznek üzleti felhasználók, lesznek fejlesztők, addig szükség lesz azokra a készségekre melyek ma egy üzleti elemzőt jellemeznek, legyen bármi is a neve annak a szakmának vagy szerepkörnek a jövőben.

[1] https://www.delltechnologies.com/content/dam/delltechnologies/assets/perspectives/2030/pdf/SR1940_IFTFforDellTechnologies_Human-Machine_070517_readerhigh-res.pdf

Business Analyst l. módszertani és szemléletformáló képzés

 

Close

Iratkozz fel szakmai hírlevelünkre, és tarts lépést a fejlődéssel, újdonságokkal!


    A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező