Kiből lehet Business Analyst, avagy milyen tulajdonságokkal bír egy jó üzleti elemző?

2021. 01. 13. | Rékási Evelyn

Mikor egy új munkakört szeretnénk megpályázni mérlegeljük milyen típusú embert kereshetnek. A szakmai tudáson és szektorismereten túl fontos az ember személyisége és képességei, de milyen személyiségű és képességű embereknek való az üzleti elemzés varázslatos világa, és mik azok a készségek, amelyek elsajátíthatók és fejleszthetők?

Alap személyiség jegyek:

 • Kíváncsiság: Érdeklik a részletek, az hogyan működik valami, és zavarják a hiányzó, vagy az
  ellentmondó információk.
 • Kitartás, lelkiismeretes hozzáállás: Addig megy, amíg minden részlet a helyére nem
  kerül, hogy összeálljon a fejében a teljes egész folyamat függetlenül a körülményektől.
 • Célorientált: Sok részlet mellett is szem előtt tudja tartani a célt és határidőt.
 • Empatikus gondolkodás: Nyitott mások gondolatmenetére, érdekli mások elképzelése és álláspontja. Bele tudja magát képzelni a másik helyébe, és megpróbálja megérteni, mit szeretne a másik – legyen az vezető, szakértő, vagy fejlesztő.
 • Türelem: Megvan a türelme ahhoz, hogy különböző típusú emberekkel szót értsen, értő figyelemmel meghallgassa nézőpontjukat és igényüket.
 • Strukturált gondolkodás: Igénye van arra, hogy kezelt nagy méretű információhalmazt strukturálja, listákba, táblázatokba ábrákba foglalja. Kérdés, probléma esetén ezekből az anyagokból gyorsan és hatékonyan tud keresni és érvelni.
 • Elhivatottság: Szereti azt az érzést, amikor a káoszban Ő tesz rendet, Ő készíti el az áttekinthető anyagokat! Belső késztetést érez arra, hogy kitisztázzon kérdéses folyamatokat és részese legyen egy jobb, újabb folyamat létrehozásának.

 

Fejleszthető készségek:

 • Facilitálási készség: Felkészült, tudja hová szeretne eljutni és képes elvezetni egy más embert/csoportot is a célhoz. Segíti, hogy konszenzus szülessen az ellentétes érdekű résztvevők között.
 • Kiváló kommunikációs készség: Mind szóban, mind pedig írásban fogalmazása igényes, választékos, egyértelmű, mindenki számára érthető és pontos.  Törekszik a félreérthetőség elkerülésére.
 • Konfliktus kezelési készség: Különböző csoportok között felmerült érdekellentéteket képes kezelni, feloldani. Törekszik az ésszerű, lehetőség szerint win-win szituáció elérésére. Konfliktus esetén higgadt és tárgyilagos marad.
 • Folyamatszemlélet: Fontos számára, hogy egy adott részlet milyen folyamatnak a része, fontos, hogy lássa az egészet elejétől a végéig és amennyiben ezen változtat ezzel jobbítsa a teljes egész folyamatot.
 • Változás menedzsment: Változás kezelési képessége kiváló, jól kezeli a változást és az ahhoz kapcsolódó nehezített körülményeket.

 

Pont ilyen vagy? Ezeket az értékeket tartod fontosnak, de van hová fejlődni még? Kedvet kaptál az üzleti elemzői munkához? Mi tudunk Neked segíteni!

Lehetnék-e Business Analyst? – Projektcoach Consulting Kft.

Ha már Business Analystként dolgozol, nézd meg, milyen képzéseken tudnád fejleszteni magad:

https://projektcoach.hu/kepzesek/aktualis-kepzeseink/

Ha hasonló tartalmakat szeretnél olvasni, iratkozz fel szakmai hírleveleinkre!


  A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező

  Iratkozz fel szakmai hírlevelünkre, és tarts lépést a fejlődéssel, újdonságokkal!


   A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező