Miért olyan nehéz a projektmenedzsment?

Fodor Andrea

Projektmenedzsment – a szükséges rossz?

A projektmenedzsmentről – és a projektmenedzsererekről – nagyon sok helyen alakult ki negatív vélemény. „Hú, azokra ráfér a képzés” „Jól fizetett titkárok, meeting összehívók”, „adminisztratívan vezetik a projekteket, inkább projekt asszisztensek”, és még sorolhatnám, milyen véleményekkel találkozom a munkám során. Ha a projekt jól halad, az természetes, ha bukdácsol, akkor nyilván béna a projektvezető. Ugyanezeknél a szervezeteknél viszont egyre több projektvezetőt vesznek fel, nyilvánvaló, hogy nem tudják elképzelni a projekteket nélkülük. Most akkor mi van? A projektvezető egy szükséges rossz?

Miért olyan nehéz megmutatni a projektmenedzsment hozzáadott értékét? 

A válasz: a projektmenedzsmentnek önmagában nincs értéke (lehet vitatkozni????). A projektmenedzsmentnek akkor van értéke, ha az illeszkedik egy üzleti, stratégiai látásmódba. Az üzletileg nem menedzselt, rosszul definiált elvek alapján indított projektek tökéletesen végrehajtva is gyenge végterméket fognak eredményezni. A projektmenedzsment tehát egy folyamat láncszeme, tehát ha rossz az input, illetve elmarad az (üzleti) utókövetés, visszamérés, azzal a projektmenedzser nehezen küzd meg.

A nemzetközi trendek ezt egyértelműen visszaigazolják. A projekt portfólió menedzsment, az igény- és követelménymenedzsment, valamint a projektmenedzsment folyamatai összekapcsolódnak, és a stratégiai vezetői akarat megvalósításának eszközrendszerévé válnak. Ehhez viszont nélkülözhetetlen a stratégiai, üzleti gondolkodásmód elsajátítása, fontos, hogy ez a szemléletmód végigkísérje a teljes folyamatot, egészen a végrehajtásig.

Projektmenedzsment – mi kell a sikerhez?

A világ bonyolult, gyors megoldások kellenek. A hagyományos projektmenedzsment arra épül, hogy összegyűjtjük a követelményeket, majd megtervezzük, mennyi idő alatt lehet mindezt megvalósítani. Ez ma már nem működik. Általában adva van, hogy mikorra kell leszállítani a megoldást, tehát az a kérdés, hogy az adott idő alatt hogyan lehet a legnagyobb üzleti értéket leszállítani, tehát egy olyan megoldást, ami a valós probléma jelentős részét megoldja. Ez azonban sokszor nem triviális, jelentős elemzési munka szükséges ennek megállapításához.

Tehát a projektmenedzsment csak akkor működhet, ha a teljes folyamat működik körülötte. Ha nem, az a projektmenedzsment hibájának látszik, pedig korántsem az. A projektmenedzsment mellett jól működő portfóliómenedzsmentre, és profi üzleti elemzőkre is szükség van. Ennek hiányában a projektvezetőnek kell üzleti elemzői szemlélettel rendelkezniük. Nem véletlen, hogy azoknál a szervezeteknél, ahol a teljes folyamat nem működik, csak az a projektvezetőt becsülik, aki üzleti elemzői szemlélettel is rendelkezik (őket hívják pongyolán úgy „szakmai” projektmenedzser, pedig legtöbbször nincs közük a konkrét szakmai területhez).

 

Képzéseink során arra törekszünk, hogy ennek az üzleti szemléletnek a képviseletét erősítsük résztvevőinkben. Projektmenedzsereknek szóló tréningjeink a komplex, „holisztikus”, üzleti cél orientált gondolkodásmód elsajátításában segítenek, üzleti elemzői képzéseinken az üzleti eredményesség növeléséhez segítjük a résztvevőket, a PPMO+ programunkon tanultakkal a leszállítóképesség jelentős mértékben növelhető.

Aktuális képzéseinkről itt találsz bővebb információt.

Close

Iratkozz fel szakmai hírlevelünkre, és tarts lépést a fejlődéssel, újdonságokkal!


    A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező