Business Analyst szakmai titkok profiktól – 1.

Fodor Andrea

Hogy ki a Vajas Peti?

Tudod, az a fiatal srác a Business Analyst csapatban, afféle digitális polihisztor. Van valami Pí-Em-Áj akkreditációja is, és amúgy mérnökinfós végzettségű.  Szóval pár technikai dologhoz is hozzá tud szólni elvileg. Múltkor is segített a Konfluenszbe, vagy mibe, meg a Serpontba is, bár arra már nem emlékszem, mert másnapos voltam. Ja meg azelőtt meghallgatta az igényeinket, kötekedett kicsit, és a végén valami specifikációt is készített. Én nem olvastam, de a Juli megnézte, és neki oké volt. Aztán pár hétre rá kész is lett a fejlesztés (bár nem értem, mit kellett fejleszteni, mert csak egy mezőt kértünk a felületre, nameg a riportot).

 Aztán Peti szólt, hogy megtervezte a tesztelést, és jófejségből le is tesztelte, amit kértünk, mert mondtuk, hogy nem érünk rá most erre. Adott valami teszt jegyzőkönyvet is, és Juli jóváhagyása után élesítették a rendszer új verzióját. Végül is, a mező felkerült, meg a riport is. A főnököm tök elégedett volt, ja és meg is köszönte a munkám, szóval egész jó a srác.”

Mesélj el egy történetet, amire büszke vagy

Junior elemzőként bedobtak a mély vízbe, és egy komplex, feszültséggel teli projektet kellett újra sínre tenni, és bevezetni egy új funkciót az egyik hazai nagybank internetbanki alkalmazásába. Ugyan igazi csapatmunka volt, de sikeres lett végül a projekt, és nagyon jó visszajelzéseket kaptam a projektzárást követően, és előléptettek medior elemzővé.

Mi a kedvenc Business Analyst kérdésed?

Nincs igazán kedvencem, de előszeretettel vizslatom a stakeholdereket a benefitekkel. „És ez most nekünk miért is éri meg?” 🙂

Miért fontos ez Neked? Mit szeretnél vele elérni?

Szeretném egyszerre a big picture-t is látni, de ugyanakkor a dolgok hátterét is ismerni, valamint rendkívül elismert szakemberré válni, akihez szívesen mennek oda a kollégák tanácsért vagy tudásért.

Kedvenc eszközöd

Business Analystként kedvencem az RTM (Requirements Traceability Matrix)

Milyen esetben használtad?

Például olyan nagyméretű, digitális szolgáltatás bevezetésére törekvő projektnél, ahol több stakeholder igényeinek kellett megfelelni egyszerre, és szükség volt az igények kidolgozottságának státuszolására.

Milyen eredménnyel?

Kifejezetten sikeres volt az RTM használata. A projekt elején egyeztettem az IT-s kollégákkal, hogy ezt a specifikációs formátumot szeretném használni, és meglepődve tapasztaltam, hogy mindenki nyitott volt rá. Amellett, hogy közösen tudtunk dolgozni benne, és a táblázatos elrendezés lehetőséget adott egy moduláris, könnyen szűrhető specifikáció vezetésére.  Így Business Analystként folyamatosan tudtam státuszolni az igények kidolgozottságának állapotát.

A Requirement Traceability Matrix mintája


Ha Te is érdeklődsz a Business Analyst szakma iránt, ellenőrizd, alkalmas lennél-e rá! Tehetségprogramunkban folyamatosan keresünk tehetséges fiatalokat, akik ezen a pályán szeretnének elindulni.

Linkedin oldalunk

Close

Iratkozz fel szakmai hírlevelünkre, és tarts lépést a fejlődéssel, újdonságokkal!


    A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező