Mitől lesz Ön igazán sikeres projektvezető? – 1. rész

Fodor Andrea

Érdekes cikkre bukkantunk az ESI blogján Robert Kelly tollából, melynek megállapításaival mi magunk is abszolút egyetértünk, és mindenkinek továbbgondolásra ajánljuk. 

project manager

A projektvezetés napjainkban az egyik leggyorsabban bővülő szakma, amit mi sem igazol jobban, mint hogy a PMI 2013-as tanulmánya 2020-ig mintegy 15,7 millió(!) új projektvezetői pozíció  létrejöttét prognosztizálja.

Projektvezetők iránti kereslet, a folyamatosan emelkedő fizetések egyértelműen hozzájárulnak, hogy a pálya sokak számára jelent vonzó és ígéretes karrierlehetőséget.

A rossz hír ugyanakkor, hogy a projektvezetővé válásnak sok cégnél nemigen van még meg a bejáratott útja. A legtöbb projektmenedzser véletlenül kerül ebbe a pozícióba, az idők során valahogy „rátalálnak a projektek”.

Ugyanakkor a szakmai tudás, a megfelelő technikai képességek, az eszközök és módszertanok elsajátítása nélkülözhetetlen, de nem elégséges feltétele a projektvezetővé válásnak. Ezekre építve ugyanis szükség van néhány kulcsfontosságú készség fejlesztésre és magas szinten való gyakorlására is. Nézzük, mik ezek!

(Ebben a cikkben  a kommunikációs készségek fejlesztési lehetőségeivel kezdjük a vizsgálatot, melyet a következő bejegyzésben a szervezőkészséggel és a vezetői készségekkel folytatunk majd.)

 

Kommunikációs készségek

Projektvezetőként folyamatosan kommunikálnunk kell egyrészt a szervezeten belüli különböző területekkel (IT, üzleti területek, jog, stb.) és szintekkel (a gyakornoktól egészen a vezérigazgatóig), másrészt külső szereplőkkel (pl. ügyfelek, szállítók). Mindezt ráadásul számos médiumon keresztül bonyolítjuk (megbeszélések, telefon, konferenciahívások, prezentációk, email, memo, üzenőfal, stb.).communication

Az elégtelen kommunikáció a projektcsapaton belül zűrzavart okoz, a szponzor és a stakeholderek bizalmát megcsappantja, a felhasználók részéről a projekt elfogadottságát csökkenti.

Sajnos, a valóságban ritkán gondoljuk ezt végig, inkább követjük az évek során felvett rossz (kommunikációs) szokásainkat. A szerző arra figyelmeztet, hogy sajnos mindnyájan gyengébbek vagyunk ezen a területen, mint gondolnánk.

Hogyan fejleszthetők a kommunikációs készségek?

Kelly szerint jó megoldást jelenthet, ha például csatlakozunk a legközelebbi Toastmasters International csoporthoz, vagy formális kommunikációs tréningen veszünk részt. például az ESI High Impact Communication online kurzusán.

Amit ehhez még mi javaslunk:

Magyarországon is rengeteg színvonalas kommunikációs tréning elérhető, ne sajnáljuk rá az időt, hogy megtaláljuk a számunkra leginkább megfelelőt. Ehhez persze először meg kell tudnunk fogalmazni az elérendő céljainkat, valamint elvárásainkat és igényeinket.

Angolul tudóknak érdemes a Mindtools.com-ot is böngészni, ahonnan ingyenesen is viszonylag sok érdekes anyag letölthető, előfizetőként pedig hasznos tudnivalók egész garmadája áll rendelkezésünkre.

Viszont – ha valahol, akkor itt különösen – igaz, hogy gyakorlat teszi a mestert. A kommunikációs készségeket sajnos nem lehet csak papírról (vagy képernyőről) elsajátítani. Ha igazán személyre szabott fejlesztésben szeretnénk részesülni érdemes egy felkészült coach segítségét igénybe venni. A coach nemcsak segít beazonosítani fejlesztendő területeinket. Megrögzött hibás kommunikációs szokásainkat, hanem meglévő képességeinkre, erősségeinkre építve a számunkra legalkalmasabb fejlesztési eszközök megtalálására inspirál. Támogatja ezek gyakorlati alkalmazását, és folyamatos visszajelzésével segíti előrehaladásunkat.

A következő részben – továbbra is Robert Kelly gondolatmenetét követve – két további nagyon fontos készséget (soft skill) fogunk körüljárni, melyeket újra csak kiegészítünk majd saját javaslatainkkal.

Close

Iratkozz fel szakmai hírlevelünkre, és tarts lépést a fejlődéssel, újdonságokkal!


    A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező