Projektmenedzser és üzleti elemző – két jó barát?!

Fodor Andrea

Projektmenedzser és üzleti elemző – két jó barát?!

Szalay Imre írása

Tekintse meg Business Analyst képzésünk részleteit!

business analysis
Nagyításhoz kattintson!

Minden sikeres projekt mögött ott áll egy jó elemző, mondják a Business Analyst (BA) szakma iránt elkötelezett, evvel foglalkozó szakértők.
S valóban egy 2012-es ESI felmérés szerint a jó BA teljesítmény és a projekt siker között direkt korreláció van.

A BA szerepe, hogy az üzleti igények azonosításával, meghatározásával segítse azok megoldásra való leképezését. Híd szerepet tölt be szervezet, a szponzor, az érdekeltek és a projekt megvalósító csapat között. Gondoskodik a projekt végeredménye teljesítse az üzleti elvárásokat. Ez sokszor tényleg egy szerepkör, s nem mindig egy személy. Az utóbbi évek tendenciája, hogy ez a szerep egyre inkább gazdára talál, önálló munkakörré válik.business analysis vs project success

A Standish Group közismert Chaos Report-jai szerint a projektek túlfutásának, túl költésének 12,8%-ának oka az elégtelen felhasználói kiinduló információ, míg 12,5%-ban az ok a specifikáció hiányosságaiban keresendő.
Vagy más oldalról a felmérések szerint a hibák, problémák 40-56% az elvárások definiálásának problémáira vezethető vissza, és a plusz munkák, átdolgozások költségének 70-85%-a is a követelmény menedzsment elégtelenségéből fakad. S ezekben a feladatokban játszik kulcsszerepet a BA, s ezért a szigorúbb időkben ezek a minőségi munkával, hozzáértéssel kezelhető költségmegtakarítási lehetőségek felértékelik, fontossá teszik a szerepét.

A BA feladatok, a felkészüléshez szükséges tudásokat foglalja össze az alábbi ábra:

business analyst feladatok

 

 

 

 

 

 

 

 

A projektmenedzserhez hasonlóan a BA-nak is feladata az érintettek, érdekeik, szerepük azonosítása, folyamatos kommunikációval megegyezés teremtése a projekt célokról. A végrehajtás menedzselése, követése, riportolása, a szükséges korrekciók, változások, változtatások beépítése. Az azonosságok mellett az eltérő feladatokat és a megvalósításhoz szükséges másfajta megközelítési módot állítjuk egymás mellé az alábbi táblázatban:

business analyst vs project manager

A BA szerep az utolsó 10 évben vált egyre inkább elismertté. Amikor technológia fejlődése lehetővé tette egyre komplexebb üzleti megoldások megvalósítását. Míg korábban az volt a kérdés, hogy az IT tud-e segíteni megoldani ezt a problémát. A kérdés mára úgy alakult, mit tud még hozzátenni a technológia a termék kínálathoz, a piaci lehetőségek bővítéséhez. S ekkor, amikor a technológia nemcsak támogatója az alaptevékenységnek, hanem a versenyelőnyt tud adni, akkor az a szakértő, aki ennek az előnynek a megvalósításnak, kialakításának képességével rendelkezik fontos szereplővé válik, s ez a szakértő az üzleti elemző, a BA.

A szakma kialakulását, elismertségét jelzi, hogy megjelentek a szakmai tudást összefoglaló tudástárak, s a tudást, gyakorlatot elismerő minősítési rendszerek is. A 2004-ben alakult International Institute of Business Analisys (IIBA) minősítése a Certified Business Analysis Professional™ (CBAP®), míg a Project Management Institute tavaly hozta ki a Professional in Business Analysis (PMI-PBA) minősítést a BA-k számára.
business analysis a vállalati munkamegosztásban

Hogy a projektmenedzser és a BA a projekt megvalósításban valóban közel áll egymáshoz, már érzékeltettük, de hogy a vállalti, szervezeti munkamegosztásban is hasonló szerepet tölt be azt tán következő – esetleg vitára csábító – megközelítés mutathatja:

S ezek után, hogy barátságban vagy rivalizálásban töltik napjaikat, azt csak rajtuk múlik. De inkább két barát a munkában … Projektmenedzser és üzleti elemző – két jó barát?

Linkedin oldalunk

Close

Iratkozz fel szakmai hírlevelünkre, és tarts lépést a fejlődéssel, újdonságokkal!


    A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező