Projektvezető vagy üzleti elemző vagy? Melyikhez húz a szíved?

2021. 06. 07. | Fodor Andrea

Mikor annak idején rádöbbentem, hogy sokkal inkább élvezem a projekteket, ahol valami újat építhetek, értéket teremthetek, mint a meglévő folyamatok menedzselését, beleértve a vezetői létet is, váltottam, és projektvezetőként folytattam a pályafutásom. Életem egyik legjobb döntésének bizonyult. Szakmai projektvezetőnek tartottam magam, sokáig nagyon büszke voltam magamra, hiszen projektjeim rendre sikeresek voltak, a kudarcra ítélt projekteket korán felismertem, és addig gyúrtam a scope-ot, míg az megvalósíthatóvá nem vált. Taktikám az volt, hogy nagyon erős fókuszt tettem a szakmai tervezésre, a specifikációra: ha lehetett, és több szakmai területet érintett a projekt, és nem volt szakmai gazdája, örömmel húztam magamra a szakmai munkacsoport vezetését is, erős kontrolt gyakorolva a specifikációra. Nem engedtem szakmailag elnagyolt, vagy ellentmondásos követelményeket tovább, igyekeztem minden szálat elvarratni. Nem is estek ki csontvázak a szekrényből a megvalósítás során, nagy meglepetések sosem értek, a kisebb szakmai problémákat könnyen kezeltük. Azonban projektjeim sosem voltak konfliktusmentesek, kifejezetten idegesítettek a nem szakmai érdekellentétek, nem megfelelően teljesítő projekt tagok, személyes rivalizálások, a szponzorok személyes harcai egymással. Kezeltem őket, de sosem éreztem magam komfortosan ezen a területen. Kifejezetten élveztem, ha olyan projektszervezetben dolgoztam, ahol a szakmai projektvezető szerepet láttam el, volt felettem egy „általános” projektvezető, aki ellátta a politikai, konfliktuskezelési, felsővezetői kommunikációs feladatokat.

Amikor megismerkedtem az üzleti elemzési módszertannal, megvilágosodtam: nem is projektvezető vagyok, hanem üzleti elemző. Sőt, projektvezetőnek csapnivaló voltam. Projektjeim csak azért sikerültek, mert az üzleti elemzés, a szakmai összefüggések, ellentmondások felismerése és kezelése a legfőbb sikertényezője a projekteknek. A projektvezetés alapvetően a szervezésről, a feladatok kiosztásáról és menedzseléséről, az érintett emberek kezeléséről és az együttműködésük növeléséről szól, az üzleti elemzés a projekt során megvalósítandó termék, szolgáltatás megtervezéséről szól, annak érdekében, hogy az jó legyen, ne csak a megrendelő, de a szervezet számára – megoldódjon az üzleti probléma/megvalósuljon az üzleti cél, miközben nem trollkodjuk szét az érintett, már működő üzleti folyamatokat. S mint a saját példám is mutatja, ha jó az üzleti elemzés, az kompenzálja a gyenge projektvezetői teljesítményt, fordítva sajnos nem igaz – erős projektvezetői teljesítmény sem kompenzálja az üzlet tervezés hiányát – kivéve, ha szakmai projektvezetőként beugrunk az üzleti elemző szerepébe.

Én alapvetően két típusú projektvezetővel találkozom:

 • Van, aki egyértelműen a szakmai, tervezési részt részesíti előnyben, de mellette ellátja a klasszikus projektvezető feladatokat is, magát szakmai projektvezetőként definiálja
 • Van, aki azt vallja, hogy nem szeret a szakmai részekbe beleszólni, arra ott vannak a szakemberek. Szakmai témájú megbeszélésekre magával viszi az ügyben legkompetensebb szakemberét.

Nem meglepően, az első típusnak inkább üzleti elemzői, a másodiknak inkább projektmenedzseri szíve van. Neked melyik van?

 

 


 

 

A legújabb szakmai módszertanok egyébként azt tartják optimálisnak, ha egy projektvezető és egy üzleti elemző együtt viszi a projektet. Emiatt szétválasztásra került több fogalom, szétvált többek között:

 • A projekt scope és a product scope
 • A projekt stakeholder és a product stakeholder
 • A projekt risk és a product risk fogalma.

A projekt szintű feladatokért a  projektvezető, a product szintű feladatokért az üzleti elemző felelős. Ha többet szeretnél tudni, gyere el képzésünkre, ahol letisztul, milyen különbségek és hasonlóságok vannak a két szerep között.

»Tovább az üzleti elemző képzésre

Ha hasonló tartalmakat szeretnél olvasni, iratkozz fel szakmai hírleveleinkre!


  A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező

  Iratkozz fel szakmai hírlevelünkre, és tarts lépést a fejlődéssel, újdonságokkal!


   A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező