Sikeres projektek olcsóbban és gyorsabban? Követelménymenedzsment segítségével lehetséges!

2020. 04. 28. | Fodor Andrea

A követelménymenedzsment fontossága:

A felgyorsult világ gyors megoldásokat igényel, így a hagyományos projektek már nem időtállóak. A Követelménymenedzsment segítségével  lehet priorizálni. Tapasztalataink szerint az üzleti problémák megértése/priorizálása, az üzleti problémára fókuszáló megoldások megtalálása, az üzleti követelményspecifikációk minőségi, teljeskörű és validált elkészítése sok szervezet számára kihívást jelent. Szállítói oldalon különösen nagy hangsúlyt kap a pontos, követhető követelményspecifikáció, ami alapján biztosítható, hogy a megrendelő olyan megoldást kap, ami megfelel az üzleti igénynek. A téma fontosságát több elemzés is alátámasztja, a különböző elemzések szerint a sikertelen projektek 49-71%-ban az elégtelen követelményekre vezethetők vissza.

Ezek mögött mi az alábbi okokat látjuk:

 • az üzleti igény feltárása és elemzése elmarad, a megoldás kerül a fókuszba, ezért a szükségesnél jóval nagyobb megoldások születnek (túl komplex, túl hosszú, túl drága). A túl sokáig implementált megoldások üzleti indoka elavulhat, a gyakori irányváltás és a túlbonyolítás kockázata jelentősen megnő. 
 • A megoldás fókuszba kerülése miatt sok – gyakran egyszerűbb – alternatív megoldás nem kerül mérlegelésre
 • A szerepek és a felelősségi körök tisztázatlanok és összemosódnak, az egyes szintek különválasztása helyett gyakori a „négy-hat-nyolc szem elv” => alábontás helyett véleményezés
 • Gyakori a követelmények különböző szintű kidolgozottsága – egyes követelmények már „mezőszintig” kialakításra kerülnek, míg más követelmények magas szinten, egy mondatban kerülnek rögzítésre (pl. feleljen meg a hatályos jogszabályoknak).
 • Külön dokumentumok készülnek, ezek között nem biztosítható a kapcsolat. A követelmények nem követhetők végig a fejlesztés életútja során (a felmerüléstől az élesítésig) 
 • A haladás, a készültség megítélése szubjektív, jellemző a „90%-ig kész van” szemlélet
 • Sok követelmény kerül specifikálásra, fejlesztésre, a tesztelésnél derül ki, hogy „nem így gondoltuk”, valamint, hogy mégis elhagyható. Addig rengeteg energia megy kárba.
 • Jellemző a silókban való gondolkodás – főleg az  üzleti megrendelői oldalra jellemző, hogy nem érzik magukénak a többi üzleti területtel, illetve a háttérterületekkel való együttműködést, az ő követelményeikkel való összehangolást.
 • Mivel a különböző üzleti és háttérterületek követelményei nem kerülnek összehangolásra – gyakran az IT-nak kell szembesülnie-szembesítenie a területek követelményei közötti ellentmondásokkal.

Figyelmedbe ajánljuk Business Analyst I. módszertani és szemléletformáló képzésünket, ha elmélyednél a témában. Válaszd mellé csomagban Követelménymenedzsment gyakorlati napunkat, ahol megismertetünk a leghasznosabb eszközökkel, és módszertannal! Nagyon hasznos egy cég életében a követelménymenedzsment !

Linkedin oldalunk

Ha megfelelően menedzseljük a követelményeket és priorizálunk, sokkal gyorsabban, olcsóbban és eredményesebben szüretelhetünk a végén:

követelménymenedzsment

Nálatok mik a leggyakoribb problémák a projektek kapcsán?

View Results

Betöltés ... Betöltés ...

 

Close

Iratkozz fel szakmai hírlevelünkre, és tarts lépést a fejlődéssel, újdonságokkal!


  A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező