Tesztelőből Business Analyst – hogyan kamatoztathatjuk Szoftvertesztelő tudásunkat Business Analyst szerepkörben?

Projektcoach

Szoftvertesztelő – belépési pont az IT világába?

Business Analystként szakmát kezdeni nem egyszerű. Előnyben vannak, akik a szükséges képességek, mint a strukturált látásmód, jó kommunikációs képesség, nyitottság, kíváncsiság mellett van üzleti vagy informatikai, vállalati tapasztalatuk. De mit tehet az, aki teljesen más háttérrel rendelkezik? A szoftvertesztelői szakma jó belépési pont lehet.

Ezt az utat választotta interjúalanyunk, Egyházy Erzsébet is. A végcél számára korábban is a Business Analyst munkakör volt, de Böbe úgy döntött, hogy szoftvertesztelőként alapozza meg tudását, és e tapasztalatokat felhasználva teszi meg a következő lépést. Böbe azóta sikeres Business Analyst karrierre váltott, jelenleg PMI-PBA (PMI Professional in Business Analysis) vizsgafelkészítőn vesz részt, nemsokára nemzetközi minősítéssel rendelkező szakember lesz.

Hogyan lettél szoftvertesztelő, milyen fontos momentumokat emelnél ki?

A covid miatt én is a turizmus szektorból “kényszerültem” újra szakmaváltásra – bár ezt a kifejezést nem igazán szeretem használni, hiszen senki sem kényszerített, a Change Request-et én magam nyújtottam be, de akkor még nem tudtam mit is jelent pontosan a CR …

Mivel korábban dolgoztam IT közegben, üzleti igényekkel, így a szoftvertesztelő logikus lépés volt. A képzés elvégzése után Manuális tesztelőként helyezkedtem el, majd később Major Gábor Software Testing Manager szakmai mentorom segítségével – akinek ezúton is szeretném kifejezni köszönetemet – mélyebben megismerkedhettem a szoftverfejlesztés alapjaival, úgymint a tesztelési szintekkel, tesztelési technikákkal, tesztelési típusokkal, SDLC metódusokkal, Test Planning és CI/CD folyamatával, Estimation, Metrics és Measurement-hez kapcsolódó információkkal … és persze sorolhatnám még a többit is, hiszen a tudnivalók folytonossága még alapszinten is olyan, mint egy soha véget nem érő történet.

Tesztelőként sikerült rálátnom – csak megemlítve néhány fontos szerepkört – az Ügyfél, a Product Owner, a Project Manager, a Business Analyst, a Designerek, a Fejlesztők, a Rendszerszervezők, a Manuális és Automata Tesztelők és a Scrum Master egyműködésének fontosságára abban a reményben, hogy a fejlesztés végén olyan termék kerüljön átadásra, ahol a szoftver megfelel a végfelhasználó követelményeinek.

Mennyire láttad hatékonynak a területek együttműködését?

Bármennyire igyekszünk megtenni minden tőlünk telhetőt, mindig becsúszik valami “nem várt esemény”. Például egy nem pontosan felmért, félreérthetően megfogalmazott, vagy egy tesztesettel le nem fedett követelmény, egy tévesen, vagy hiányosan megválasztott tesztelési szint és technika, egy rosszul sikerült becslés, egy téves, hiányos vagy éppen elmaradt kommunikáció, vagy egy nem körültekintően megtervezett és definiált User Acceptance Testing (UAT) … és sorolhatnánk tovább a lehetséges hibaforrásokat.

A történet vége sajnos számos esetben ugyanaz … hiányos, vagy bug-os featurekkel szállítunk, nem teljesítjük határidőre a projektet, vagy teljesítjük, de mindezt plusz túlórákkal a hátunkon cipelve, háromszoros stresszel és feszültséggel.

Szoftvertesztelőből Business Analyst – Miért?

Hiszek a folyamatos tanulásban és azt gondoltam, az én erősségeimmel -például proaktivitás, kommunikáció, empátia, részletekre figyelés- a Business Analyst munkakör jobban passzolna, mint a valljuk be kicsit monoton manuális tesztelés.

Visszakanyarodva kicsit a cikk eredeti címéhez, vagyis milyen összefüggés lehet a Szoftvertesztelő és a Business Analyst munkakör között, tudod-e kamatoztatni szoftvertesztelői tudásodat elemző szerepkörben?

Meglátásom szerint erős szinergia van a két oldal között, hiszen mindkét feladatkör az igényeknek való megfeleléshez kanyarodik vissza. Amíg a tesztelő arról bizonyosodik meg végig a fejlesztés folyamatában hogy a szoftver megfelelően funkcionál-e és megfelel-e az ügyfél funkcionális és nem-funkcionális követelményeinek, addig a Business Analyst feladatainak egy része tér ki arra, hogy ellenőrizze, hogy a fejlesztés alatt lévő és később leszállított szoftver megfelel-e a végfelhasználói követelményeknek… vagyis nagyon sok múlhat kettőjük hatékony együttműködésén.

A kérdés második részére válaszolva pedig azt gondolom, hogy a tesztelői tudás csakis javára válhat a Business Analyst munkakörnek. “Jól megágyaz” a BA szakmának, a tesztelő már ismeri az alapokat, az együttműködési struktúrákat, a teszteléshez kapcsolódó elméletet és technikákat.

Hol látod a kollaborációs pontokat kettőjük között?

A Business Analyst és a Szoftvertesztelő már a fejlesztés korai szakászától közösen kellene dolgozzon a funkcionális és nem-funkcionális követelmények felülvizsgálatában, majd a Use case-k és User story-k egyértelműsítésében, a Test Plan és a Test strategy átgondolásában és elkészítésében, az UAT tervezésében és annak tényleges lebonyolítási folyamatában, az alkalmazott tesztelési szintek, teszt típusok, technikák és metrikák meghatározásában, a traceability kialakításában, a fejlesztés becslésében és a Teszt riportok kialakításában és értékelésében is.

Milyen módszereket lehetne alkalmazni, hogy közelebb hozzuk egymáshoz a két területet?

Több hangsúlyt kellene fektetni arra, hogy megismerjük egymás szakterületét és a kapcsolódási pontokat, ami persze projektenként eltérhet. A Business Analyst képzéseken és a projektekben koncentráltabban kellene megjelennie a szoftvertesztelés fontosságának, illetve a cégeknek is fel kéne ismerni azt az igényt, hogy a Szoftvertesztelőknek is szükségük van BA együttműködésre … egyikük sem létezhet a másik nélkül, ha célunk az üzleti érték megteremtése.

Ha megtalálják a közös együttműködési pontokat az SDLC teljes körforgási folyamatában, akkor hatékonyabb megoldások születhetnek a leszállítandó projektek minőségét illetően.

————————————

Ha te is Szoftvertesztelőként kezdted a pályafutásod, de érdeklődsz a Business Analyst szakma iránt, akkor jelentkezz Tehetségprogramunkba!

Ha a Business analyst képzéshez kaptál kedvet itt találod >>>

Összes aktuális képzésünk >>>

Close

Iratkozz fel szakmai hírlevelünkre, és tarts lépést a fejlődéssel, újdonságokkal!


    A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező