Született Business Analyst?

2018. 10. 21. | Fodor Andrea

Trendek
Előfordul, hogy valaki már gyermekkorban meg- illetve kitalálja álmai hivatását és tudatosan megtervezi a célja éléréséhez szükséges lépéseket. Azt gondolhatnánk, hogy ők a szerencsések. Vagy mégsem?
Számolnunk kell a technológia fejlődésével, mivel – kis túlzással – naponta születnek új feladatkörök és pozíciók, míg másikak feleslegessé válhatnak és eltűnhetnek.
Nem is olyan régen, még egy életre választottak az emberek szakmát, hivatást. Ha minden a számításaik szerint alakult, onnan mentek nyugdíjba, ahová az iskoláik elvégzése után bekerültek. Ebben a rendszerben elképzelhetetlennek és szükségtelennek tűnt, hogy valaki az eredeti pályáját elhagyva új karrier építésébe kezdjen.
Aztán jöttek a szüleink, majd mi, akik a szakmájukon belül ugyan, de már vállalatok és iparágak között váltogatva haladunk előre karrierünkben.
Manapság azonban már azon sem lepődik meg az ember, ha közgazdászból lett barista szolgálja ki a kávézóban, vagy biológia szakot végzett kontrollingos kollégának kell riportálnia havonta.

Ha ilyen egyszerű, miért nem vált mindenki?

Az egyik fő motiváció a maradásra az ismeretlentől való félelem. De ennél azért összetettebbek a problémák, ami miatt emberek beleragadnak olyan pozícióba, amiből ki lehetne és kellene is szabadulni.
A váltani kívánót általában abban kell megerősíteni, hogy amit tud, és amire képes nem egyenlő azzal, amit most csinál. A pályaváltás ma már sok esetben nem opcionális, mindinkább a munkavállaló saját jól felfogott érdeke és talán az egyetlen előrelépési lehetősége.
A váltást követően előfordulhat, hogy az ember nem lesz egyszerű helyzetben, hiszen az újonnan választott szakmában pályakezdőnek minősülhet, maga mögött kell hagynia az addig elért eredményeit. Hogy mégse legyen teljes mértékben elvesztegetett idő ez az időszak, praktikus lehet kapcsolódó vagy társ szakmát választani, ahol a dolgozó tudja kamatoztatni a korábbi kapcsolatait, ismereteit.

Hogyan álljak neki?

Felmerülhet a kérdés, hogy létezik, hogy valamilyen pozícióra születni kell és nem tanulható? Válhat valakiből már menet közben “született Business Analyst”?

Igen!

Váltani nem könnyű, de hiszem, hogy kellő elszántsággal elérhető a vágyott cél.

Pár gondolatban összeszedtem, hogy ha valaki váltani tervez – ez esetben egy Business Analyst pozícióra – miket gondoljon át első körben.

Ha az álláshirdetések böngészése közben egyre több csábító business analyst pozíciót találsz, de nem tudod hogyan állj neki, vagy
a munkaköröd egy részét, mostantól business analyst szerepnek hívják és szeretnéd tudatosabban végezni a munkád – ezt az 5 lépést érdemes átgondolnod.

1. Értsd meg a szerepet

Deríts ki minél többet az üzleti elemzésről. Olvass róla! Rengeteg szakirodalom, szakmai cikk elérhető erről a dinamikusan fejlődő szakmáról – köszönjük internet!

Röviden összefoglalva a Business Analyst:

 1. Megérti az üzleti problémát,
 2. Összegyűjti, elemzi, priorizáltatja a követelményeket
 3. Megoldási lehetőségeket azonosít
 4. Validálja a megoldást

2. Szükséges készségek feltérképezése

a) Mérd fel, hogy mik az erősségeid, fejlesztendő skilljeid

b) Mik a legfőbb készségek, amikre szükséged lehet a munkavégzés során

Ezek a Business Analyst szakma esetén  – a teljesség igénye nélkül:

 1. Problémamegoldó képesség
 2. Interperszonális készségek
 3. Technikai készségek
 4. Írásos és verbális kommunikációs készségek
 5. Kutatási készségek
 6. Kritikus gondolkodás és értékelési készségek
 7. Elemzési készségek

3. Szerezd be, ami hiányzik

Mi a meglévő és a vágyott állapot közti rés, miben tudsz és kell még fejlődnöd.

Kezdd el tudatosan fejleszteni skilljeidet, koncentrálj az erősítendő területekre.

Építs kapcsolatokat, iratkozz fel szakmai hírlevelekre, ahonnan tájékozódhatsz az aktualitásokról – légy napra kész!

4. Képezd magad, járj tréningekre 

Számos szakma alapjai elsajátítható pár napos képzéseken. A gondolkodásmódot és szemléletet el lehet sajátítani, ami hatalmas lendületet adhat, és nem utolsó sorban előnyt jelenthet az állásinterjún!

Ebben akár mi is segíthetünk, Business Analyst I. képzésünk ideális a szakmai iránt érdeklődőknek.

5. És ha már minden megvan.. Szerezz tapasztalatot! 


Business Analyst képzések: Tovább a képzésekre