Te megelégszel a látszat-agilitással?

Horváth Balázs

Miért fontos a Scrum Master képzés minősége?

Scrum Master képzés minősége rettentően fontos. Az „agilis” gondolkodásmódot átszövő kérdések és félreértések sora bár végeláthatatlan, sok szervezet mégis abba a hibába esik, hogy megelégszik a látszat-agilitással. Ez aztán nem csak azt hozza magával, hogy az adaptív hozzáállás valódi előnyei nem jelennek meg a szervezetnél, hanem azt is, hogy továbbra is felesleges dolgokra pazaroljuk az energiákat, a vevők pedig joggal kérik számon a nagyobb rugalmasságot. Ha a következőkhöz hasonló kérdések járnak a fejünkben:

  • Valóban az agilis módszerek oldhatják meg kaotikus szervezetünk gondjait?
  •  Hogyan változtassak a termékportfolión, hogyan válasszak agilis projektet?
  •  Szükség van-e a szervezeti struktúra átalakítására ahhoz, hogy működjön?
  •  Ez is csak eszközök gyűjteménye, amelyeket egyenként bevezethetünk?
  •  Milyen előfeltételei vannak annak, hogy nálunk is hozza a valódi előnyöket?
  •  Ha vannak babzsákok és napi stand-up-ok, akkor már agilisak vagyunk?

…akkor érdemes egyet visszalépni, és átgondolni, hogy a megfelelő irányba haladunk-e az átalakuláson keresztül. Az utolsó kérdés megválaszolásához ugyan nincs szükség komoly tudásra (nem), a többit önállóan megfejteni, miközben ugyanazokat a hibákat követjük el, amelyeket előttünk már sokan megtettek, nem feltétlenül a legjobb választás.

Mire fontos figyelni?

Különösen agilis transzformáció esetén nagyon fontos, hogy olyan oktatótól tanuljunk, aki a kiindulási pontot is pontosan ismeri. Az agilis tudást leíró könyvekből könnyű lefesteni az ideális világot, azonban az odavezető lépések egyáltalán nem egyértelműek, hiszen a vállalatnak az átalakulás során is termelnie kell. Bizonyos döntési és szervezési mechanizmusok párhuzamosan fognak működni, vannak, amelyeket izolálni kell, és vannak, amelyek összefonódhatnak. Ezek pontos ismerete nélkül az agilitás valódi előnyeit nem fogjuk tudni kiaknázni, sőt, tovább mélyíthetjük a szervezeti problémákat. Oktatóink több mint egy évtizedes tapasztalattal rendelkeznek az agilitás terén, több sikeres átalakulást támogattak és folyamatosan oktatnak itthon és külföldön egyaránt. Mindketten magabiztos tudással rendelkeznek a prediktív, tradicionális projektvezetés terén is, ezért nagyban tudják segíteni az átállás nehézségeivel küzdő szervezeteket, agilis képzések, Product Owner vagy Scrum Master képzés, és nemzetközi vizsgafelkészítők esetén is.

Következő nyílt képzésünk – Scrum Master képzés:

ScrumMaster képzés – Projektcoach Consulting Kft.

Linkedin oldalunk

Close

Iratkozz fel szakmai hírlevelünkre, és tarts lépést a fejlődéssel, újdonságokkal!


    A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező