Üzleti elemzés – Lenni vagy nem lenni? Ez itt a kérdés!

Projektcoach

BE A BA … PBA

Lenni vagy nem lenni? Ez itt a kérdés!!!

Egy néhány éve körvonalazódó szakmáról beszélünk, amelynek bölcsője azok a kimutatások voltak, amelyek a sikeres projektek sikerességének okait kívánták feltárni. Egyre többen azonosították, mutatták ki, hogy a sikeresnek tekintett projektekben a projekttagok között megjelent egy Zoli vagy egy Zsuzsi, akik úgy tudták ösztönösen és proaktívan elősegíteni a feladatok menetét, hogy az biztosította a közös feladat pozitív kimenetelét. A felismerések, az AHA effektusok, a tantuszok leesése folyamatban van világ és magyarországi viszonylatban egyaránt. A szervezetek rendszerezték, hogy milyen tulajdonságok és tevékenységek jellemzik azokat az embereket, akik ezt a fogaskerék szerepet elvégzik. Nem csak azonosították, hanem összegyűjtötték, elemezték és szakmai könyvek formájában megalapozták a Üzleti elemzés szerepkör első lépéseit.

Ha ez a szakma néhány éve létezik, akkor kiket is nevezhetünk senior BA-nak?

Jelenleg egy senior BA inkább vállalaton belüli ismeretek tekintetében senior. Akinek nem feltétlenül BA kompetenciák tekintetében van kimagasló, senior szintet elérő tapasztalata. Több folyamatot ismer, mint a társai, több projektben volt már, mint a társai, több időt töltött el a vállalatnál, mint a társai, ezért tekintik őt senior BA-nak. Jelenleg azokat a hónapokat, éveket éljük, amikor a BA senioritás egyre több környezetben a BA mindset, BA eszközök, BA tevékenységek tekintetében szerzett magasabb szintű tudást és tapasztalatot tükrözi. Már nem az számít, hogy egy vállalat életében hány évig vettél részt. Ugyanazt a minőséget és eszköztárat hatékonyan tudod-e biztosítani újabb és újabb projektben, egy másik vállalati környezetben egyaránt. Ez jelenti a minőség megtartását, a biztonságot, a következetességet és a sikert.

A nemzetközileg kialakított kereteken alapuló minősítés megszerzése jelenti a Business Analystként tevékenykedő kollégák számára azt az egységes referencia csomagot, amely kiemeli őket a hasonló munkát végző társaik közül és senioritást, közös nyelvet biztosít a minősítéssel rendelkező csapat tagjain belül.

A üzleti elemzés munkakör betöltéséhez szükséges egységes elméleti és gyakorlati ismereteket a különböző nemzetközi szövetségek egy angol nyelvű vizsga útján elnyerhető Üzleti elemző szakmai képesítéssel ismerik el. A Projektcoach Consulting Kft. a lehetséges Business Analyst minősítések közül, amelyet már korábbi cikkünkben összegyűjtöttünk számotokra (Business Analyst minősítések linkel át a korábbi cikkre) a PMI-PBA vizsga és minősítés mellett teszi le a voksát. Hogy miért, azt egy korábbi cikkünkben szintén olvashatjátok.

Az egyik tréningünkön résztvevő fejlesztő kolléga a kérdés után, hogy “Mit viszel magaddal a trénigről?” odafordult a Business Analyst feladatokat végző kollégáihoz és a következő felismeréssel és jótanáccsal látta el őket:

“Minden szakmának megvan a saját nyelvezete, amivel az illető a fellépését professzionális szintre tudja emelni. Ezt a szintet a projektvezetők már elérték, azt már egy önálló szakmának tekinti mindenki. Maga a szakzsargon és az BA eszközök egészítik ki teljesen és emelik professzionális szintre / szakmai szintre ezt a tevékenységet, mert ezek egyben fegyverek is. A programozóknak ott a programkód, ránéznek és „á… én nem értek ehhez, elhiszem…” és hagyják dolgozni, mert szakembernek tartják, aki jobban ért hozzá. Ha a BA-kon is azt érzik/látják, hogy hasonlattal élve „csak focizik” akkor az ember hajlamos azon gondolkodni, hogy „ugyan már a labdát bárki tudja rúgni még én is” viszont a keretek kialakításával, egységesítésével és tudatosításával már vannak, akik a profi ligában rúgják a bőrt.

Fiatal ez a szakmai ág, de nagyon fontosnak tartom, mert minél gyorsabban fejlődik körülöttünk minden, annál komplexebb megoldást kell szállítani. Ehhez elengedhetetlenül kell legyen egy olyan kulcsfontosságú szakma, mint az Üzleti elemző. Lassan teljesen elfogadott lesz az a tény, hogy csak Ők lesznek képesek átlátni a komplex folyamatokat, koordinálni és ismét hasonlattal élve „fogni a mi (fejlesztők) kezét”, hogy eredményes és hatékony megoldást kapjon az üzlet a „problémájára”.

A profi ligához jelenleg a vizsgán keresztül vezet az út. Amennyiben Te is közéjük szeretnél tartozni, keress fel minket és segítünk eligazodni a minősítéshez vezető úton.

A PMI-PBA minősítés sikeres megszerzéséhez nyújtunk segítséget a PMI-PBA vizsgafelkészítő kurzusunk segítségével, melyre vonatkozóan egy közös PMI-PBA tájékoztató keretében tudunk részletesebb információval szolgálni, illetve válaszolni azokra a kérdésekre, amelyekre a honlapunkon keresztül nem találtál választ.

Gyere el és légy vendégünk!

Mi a PMI-PBA?
A PMI-PBA egy szakértői tanúsítvány üzleti elemzők számára.
PMI 
1969-ben1969 alakult meg a Project Management Institute (PMI)  abból a célból, hogy a projektmenedzsment iparág érdekeit szolgálja. A PMI alapfeltevése az volt, hogy a projektmenedzsment eszközök és technikák közösek még az olyan egymástól távol álló területek között is, mint a szoftver-fejlesztés vagy az építőipar. 1981-ben a PMI vezető testülete jóváhagyta a később Projektmenedzsment Útmutató (The Guide to the Project Management Body of Knowledge – PMBOK) néven ismertté vált dokumentum kifejlesztését, amely tartalmazza a szakmában széleskörűen elfogadott szabványokat és gyakorlati útmutatókat.
A PMI szövetség segíti a minősítést megszerző projektmenedzsereket, akik ezen szövetségen belül tudják a PMI-PMP szakértői tanúsítványt megszerezni. Az elmúlt évtized során ezt a vizsgát sok projektvezető tette le, tanúsítva ezzel hozzáártását és rendszerezve tudását. Ennek mintájára jött létre a PMI-PBA, amely a projektkörnyezetben dolgozó Business Analyst-oknak kínál hasonló színvonaló szakértői tanúsítvány megszerzési lehetőséget
PMI-PBA 
Az üzleti elemzés  (Business analyst) a projektek működésének szempontjából kritikus fontosságú kompetenciává vált. Az üzleti elemzés szakértői szintűvé válása az üzleti elemzők karrierjét új irányba mozdítja, ezzel lehetőségeik egyre nőnek.
A pontatlanul összegyűjtött követelmények a projektek sikertelenségének három leggyakoribb oka közé tartozik, ugyanakkor a szervezeteknek csak a fele rendelkezik azzal az erőforrással, hogy ezt a tevékenységet hatékonyabbá tegye, előre mozdítsa.
Itt az ideje, hogy a szervezet által igényelt, tanúsított szakértővé vállj. Ha feladatod a követelmények meghatározása, motivál a projektek eredményessége és célod az üzleti értékek kialakítása, a PMI-PBA rávilágít az értékes készségeidre.
Forrás: www.pmi.org 
Projektcoach Consulting: Overview | LinkedIn
Close

Iratkozz fel szakmai hírlevelünkre, és tarts lépést a fejlődéssel, újdonságokkal!


    A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező